Boli

#flori #alergie #primavara #sanatate

Alergia la flori - invata cum sa o eviti

Florile pot lumina o camera si pot face ambientul sa para mai atractiv si plin de viata. Pentru unele persoane, sunt un motiv de bucurie, un simbol al dragostei  si al prieteniei,  insa pentru altele, florile nu sunt decat unul dintre factorii care le declanseaza alergia.

Alergia constituie reactia pe care organismul unei persoane il poate avea in contactul cu diverse substante alergene care se gasesc in alimente, praf, aer, par de animal sau flori (mai exact polen).

Alergiile se manifesta de obicei la nivelul pielii, al mucoaselor sau al cailor respiratorii, astfel ca persoanele alergice se confrunta deseori cu eczeme, urticarie, edeme, rinite sau astm bronsic .

Daca te afli printre oamenii care au o adevarata problema cu alergiile provocate de flori, iata cum poti evita aceasta afectiune si care sunt florile care nu iti fac rau.

Flori care trebuie evitate

Daca suferi de o alergie mai severa, majoritatea florilor te pot afecta, dar in general plantele care au foarte mult polen sunt cele mai daunatoare. Florile de cires, portocal, migdal si in general florile pomilor fructiferi sunt foarte periculoase pentru cei care au alergie. In acelasi timp, florile de liliac sunt acoperite cu un praf portocaliu de polen, lucru care le poate da batai de cap persoanelor alergice. Partea buna la florile de liliac este aceea ca polenul poate fi scuturat cu usurinta. Important este ca persoana care le scutura sa nu fie alergica pentru ca altfel va incepe sa stranute imediat.

Tips:  daca  vrei sa iti decorezi casa sau pur si simplu vrei sa cumperi un buchet de flori , achizitioneaza in prealabil un ghid al florilor care contin polen in exces. Vei stii astfel de ce flori sa te feresti si de care te poti apropia.

Flori mai putin daunatoare

Exista cateva specii de plante care nu afecteaza persoanele care au alergie la polen:

Margaretele sunt florile cel mai putin daunatoare pentru persoanele care au alergie. Atentie mare insa, sunt mai multe tipuri de margarete – unele contin polen, iar altele nu.

Orhideea – unele tipuri de orhidee nu contin polen.

Trandafirul  – polenul plantelor cu flori mari (ca si trandafirul) este foarte putin nociv si provoaca extrem de rar alergii.

Oricum, este recomandat sa ceri sfatul medicului care iti trateaza alergia pentru a sti cu siguranta ca esti in afara oricarui pericol.

Sfaturi care previn declansarea alergiei de primavara

Primavara este anotimpul in care alergiile apar cu usurinta. Din cauza vantului, diversi alergeni, precum polenul florilor, parul de animale si praful, sunt imprastiati pe calea aerului.

Iata cateva solutii pentru a trece fara probleme peste alergiile provocate de venirea primaverii:

  • Evita sa mirosi diverse flori sau sa te ocupi de gradinarit ;
  • Nu aerisi camera la primele ore ale diminetii, pentru ca gradul de polen este foarte ridicat;
  • Incearca sa stai cat mai mult in spatii cu aer conditionat – daca mergi cu masina, ridica geamurile si porneste aerul conditionat;
  • Evita plimbarile imediat dupa o ploaie scurta sau furtuna;
  • Usuca lucrurile in interiorul casei, nu la aer liber. Primavara, polenul se depune cu usurinta pe rufele umede, asadar este indicat sa le usuci la uscator sau in casa;
  • In cazul in care urmezi un tratament medicamentos impotriva alergiei, urmeaza-l cu strictete;
  • Evita sa faci sport in aer liber, mai ales intre orele 5 si 11 dimineata cand nivelul polenului este extrem de mare.
  • Renunta la lentilele de contact si poarta ochelari. Adesea, alergiile provocate de polen cauzeaza iritatii la nivelul ochilor. Spre deosebire de lentile, ochelarii pastreaza o distanta fata de ochi si nu intra in contact direct cu acestia.
  • Achizitioneaza un purificator de aer . Exista in comert o multime de modele de purificatoare de aer, la preturi variate. Sistemele moderne ale acestora ajuta la curatarea aerului si implicit la reducerea simptomelor provocate de alergie.

Atentie la alergia de primavara

Control alergologic pentru a anticipa febra de fan

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare