Boli

#ficat #ficat gras #detoxifiere ficat #sanatate ficat

Ajuta-ti ficatul sa functioneze mai bine!

Ficatul indeplineste in jur de 500 de functii in organism, motiv pentru care este foarte important sa ai grija de sanatatea lui. Ficatul contribuie la coagularea sangelui, curata sangele de toxine, metabolizeaza glucidele, lipidele si proteinele si stocheaza vitaminele si mineralele.

Obiceiurile de zi cu zi, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, alimentatia dezechilibrata si sedentarismul contribuie din plin la incetinirea functiilor ficatului. Iata ce poti face pentru a-l detoxifia si a-i reda energia!


Bea mai multa apa

Poate ca suna banal, dar trebuie sa stii ca apa consumata in cantitati optime (cel putin 8-10 pahare pe zi) contibuie din plin la curatarea ficatului de grasimi si toxine. Si mai bine ar fi daca ti-ai aminti in fiecare zi sa storci zeama de lamaie in paharul cu apa. Sucul de lamaie are un efect detoxifiant si contribuie la producerea bilei. La randul ei, bila rupe lantul trigliceridelor la nivelul intestinului subtire in timpul digestiei.

Citeste si: Cum sa stimulezi activitatea ficatului


Maseaza zona ficatului

Cand stai seara in pat si vizionezi emisiunea preferata la televizor, rezerva-ti 5 minute pentru un masaj al zonei ficatului. Este vorba despre spatiul drept superior al cavitatii abdominale. Maseaza usor aceasta zona, pentru a stimula circulatia si purificarea sangelui.


Evita sa-l suprasoliciti

Suprasolicitarea ficatului poate duce la declansarea unor afectiuni serioase, cum ar fi insuficienta hepatica. Redu consumul de alcool si intreaba-ti doctorul cum iti poti proteja ficatul in cazul in care urmezi un tratament cu antibiotice, anticonvulsive sau chiar cu paracetamol.

Citeste si: Cum sa tratezi un ficat gras


Ofera-i minerale

Printre cele mai importante minerale pentru sanatatea ficatului se numara calciul, potasiul, cuprul, sodiul, seleniul, fierul si zincul. Aceste minerale pot fi asimilate din alimente, dar si din suplimentele alimentare.


Consuma legume crucifere

Legumele crucifere sunt esentiale pentru detoxifierea si refacerea ficatului. Broccoli, varza, varza de Bruxelles si conopida contin substante active cu rol anticancerigen care protejeaza ficatul. De asemenea, este bine sa consumi ceapa, usturoi, morcovi, rucola, kale, sfecla rosie si alte tipuri de legume.

Citeste si: 7 alimente pentru detoxifierea ficatului


Sursa foto: woodyardmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare