Boli

# creare disconfort # purtare proteza dentara #proteza #proteza dentara

Ai o proteza dentara noua si purtarea acesteia iti creeaza disconfort? Iata ce trebuie sa faci!

Disconfortul oral este parte din viata multor persoane carora medicul specialist tocmai le-a montat o noua proteza dentara. Daca si tu ai aceasta problema, acomodarea rapida cu acest dispozitiv medical este foarte importanta pentru sanatatea ta.

Din fericire, nu trebuie sa renunti la confort pentru a te bucura de un zambet nou si o dantura functionala, motiv pentru care vei descoperi, in randurile ce urmeaza, cateva recomandari care te vor ajuta sa te obisnuiesti.

Tempereaza-ti asteptarile

Asemenea aparatelor dentare, protezele vor fi resimtite, la inceput, ca fiind corpuri straine. Tocmai de aceea, ar putea parea jenant sa inveti sa vorbesti sau sa mesteci natural pe durata purtarii acestor dispozitive. Disconfortul este normal in aceasta perioada, insa trebuie sa iti reamintesti ca acesta nu este de durata.

Pe masura ce te obisnuiesti cu vorbitul si mestecatul, rabdarea este foarte importanta. In cazul in care disconfortul este mare, ai putea vizita cabinetul stomatologic pentru o reajustare a protezei dentare. In plus, ai putea sa scoti proteza dentara si sa-ti “odihnesti” gingiile si maxilarul la fiecare 4 ore pe parcursul saptamanilor de acomodare.

In aceasta etapa, este foarte important sa nu renunti la alimentele cu un bun aport nutritiv pentru a alege produse mai usor de mestecat. Pana la urma, pierderea dintilor sau un usor disconfort nu trebuie sa rezulte si in degradarea starii de sanatate. Bucatelele mici sunt mai usor de mestecat, asa ca este indicat sa portionezi alimentele cat mai bine.

Foloseste muzica

Foarte multi specialisti in corectarea defectelor de vorbire sunt de parere ca muzica este o forma de antrenament excelenta. Atunci cand porti noua ta proteza dentara, incearca sa canti melodiile preferate in momentele relaxate ale zilei. Prelungirea unor silabe si pronuntarea lenta a cuvintelor te vor ajuta sa formezi corect grupurile de sunete mai complicate, iar proteza dentara nu va mai fi atat de enervanta.

Exerseaza-ti obrajii

Muschii din zona obrazului ajuta la directionarea mancarii din gura atunci cand te pregatesti sa inghiti. Pentru a avea mai mult control asupra masticatiei si inghitirii, ideal ar fi sa incepi sa exersezi acesti muschi chiar dinainte de a purta dispozitivul medical.

In cazul in care disconfortul din zona obrajilor continua si dupa ce te-ai obisnuit cu proteza in timpul meselor, ar putea fi un semn ca dispozitivul medical nu se potriveste perfect gurii tale. Astfel, programeaza o vizita la cabinet si asigura-te ca dispozitivul medical corespunde in totalitate necesitatilor tale.

Incearca diferite tipuri de adeziv

Cere-i medicului specialist sfaturi in legatura cu diferitele tipuri de adeziv si testeaza cateva produse pentru a vedea ce varianta ti se potriveste cel mai bine. O cantitate mica de adeziv special poate face minuni in ameliorarea disconfortului initial, insa nu incerca sa “pansezi” o proteza dentara ajustata gresit cu un adeziv de calitate. In cazul in care simti nevoia reajustarii protezei, ia legatura cu medicul.

Urmeaza planul de tratament pana la capat

In functie de tipul pe care il porti si modificarile facute cavitatii bucale (extractii dentare, implanturi etc.) pe durata tratamentului, perioada de vindecare si de acomodare cu proteza va fi mai dificila sau mai usoara.

Tocmai de aceea, este indicat sa respecti recomandarile medicului si programarile la cabinet chiar si dupa ce ti-a fost montat “noul zambet”. Printre indicatiile deosebit de importante se va afla si metoda de ingrijire a protezei si cavitatii bucale, asadar incearca sa retii si sa respecti fiecare pas din ghidul de igiena orala specifica persoanelor ce poarta proteza dentara!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare