Boli

#melanom #dermatologie #cancer de piele #dermatoscop #creme fotoprotectie

Ai intre 25 si 39 de ani? Iata ce boala grava risti! Sfaturile Simonei Halep

Numarul cazurilor de malanom - cea mai periculoasa forma de cancer de piele - este in continua crestere in ultimii ani, iar cei mai afectati sunt tinerii,  atentioneaza dermatologii. Nedepistat la timp, melanomul poate avea o evolutie fulger, insa, atrag atentia medicii, un diagnostic precoce premite vindecarea in 98% din cazuri.

 

“Incidenta melanomului creste intr-un ritm accelerat in segmentul de populatie 25-39 de ani, adica exact acei oameni aflati in plina crestere profesionala si individuala. Ca sa ne luptam cu cresterea incidentei melanomului, este foarte important sa ne axam pe preventie. Melanomul este cea mai agresiva
forma de cancer cutanat
, dar si cea mai usor de depistat si cu sanse mari de vindecare. incurajarea autoexaminarii alunitelor, facilitarea accesului la informatii despre prevenirea melanomului malign – cea mai simpla si la indemana metoda de preventie, precum si explicarea consecintelor neglijarii semnalelor de alarma – toate acestea sunt foarte importante pentru a incetini ritmul de crestere a incidentei melanomului malign”, a afirmat Adriana Melnic, director executiv al Societatii Romane de Cancer.


Potrivit datelor oficiale, incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa. Melanomul avansat este afectiunea maligna cu rata cea mai rapida de crestere la barbati, iar la femei este pe locul doi in aceasta privinta.

Conform celor mai recente date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 2012, in Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de ingrijoratoare.  Aproape o treime dintre cei diagnosticati mor anual (364 de decese in 2012 – 189 barbati si 175 femei).

Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedand in primul an de la diagnostic. Conform statisticilor, rata de supravietuire pentru acesti pacienti este de numai 6 pana la 9 luni.
   
Pentru a veni in sprijinul educarii si informarii tinerilor cu privire la prevenirea cancerului de piele a fost lansata campania “Un viitor fara pata”, a carei ambasadoare este Simona Halep.

“Prin natura sportului pe care il practi, petrec foarte mult timp in soare, asa ca am invatat cat de important este sa iau toate masurile pentru a ma proteja impotriva radiatiilor de soare. “Un viitor fara pata” este un demers cu care am rezonat din prima, mai ales ca am crescut in Constanta. Sper ca voi reusi sa conving cat mai multi tineri sa acorde importanta cuvenita protectiei impotriva soarelui, devenind ei insisi ambasadori ai unei cauze care merita si poate fi sustinuta de oricine, prin adoptarea unor simple obiceiuri”, a declarat Simona Halep.

Cum poate fi prevenit

Cel mai bun factor de protectie ramane  limitarea expunerii la soare, sau la surse artificiale de ultraviolete.

De asemenea, ceamai importanta metoda de preventie este controlul si analiza periodica a alunitelor cu ajutorul dermatoscopului (aparat ce permite vizualizarea structurilor din profunzimea pielii si depistarea din timp a cancerului de piele).

ABCD: alunitele la control!

Regula ABCD,  stabilite de Societatea Americana a Cancerului de Piele, te poate sa-ti examinezi corect alunitele:

  • A – asimetrie: cand jumatatea unei alunite nu seamana cu cealalta jumatate;
  • B – bordura (margine): cand marginile alunitei sunt neregulate sau imprecise;
  • C – culoare: cand culoarea nu este peste tot aceeasi;
  • D – diametru: cand o depaseste 5 mm.

Bine de stiut:

  • Persoanele cu pielea deschisa la culoare si cu expunere mare la radiatii UV au un risc mai mare de a dezvolta un melanom.
  • Zonele cu risc ridicat sunt : fata, gatul, umerii si extremitatile.

Sursa foto: hollycassandra.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare