Boli

#administrare vitmaina c #vitmaina c

Afla totul despre vitamina C: la ce o folosim?

Ce este vitamina C? Vitamina C (acidul ascorbic) este un carbohidrat simplu cu greutate moleculara mica, solubil in apa in natura. Este sintetizat de toate speciile, cu exceptia primatelor de ordin superior, a cobailor si a unor specii de lilieci, pesti si pasari. In toate acestea din urma, gena care codifica enzima care catalizeaza etapa finala in biosinteza acidului ascorbic a evoluat intr-o stare nefunctionala; in consecinta, aceste specii se bazeaza pe un aport adecvat de vitamina C din dieta lor.

Ce proprietati are vitamina C? Vitamina C este unul dintre nutrientii antioxidanti neenzimatici. Efectul sau antioxidant este prin procesul de donare de electroni, in care vitamina C doneaza cu usurinta doi electroni altor compusi pentru a preveni oxidarea acesteia. Cand acidul ascorbic doneaza primul electron, acesta este transformat intr-un radical liber numit radical ascorbil. Este un radical liber relativ stabil, nereactiv, cu electroni nelegati in invelisul sau exterior, dar are un timp de viata scurt (10-15 s). Nereactivitatea acestui radical il face nedaunator pentru celulele din jur. Acest proces se numeste captare a radicalilor liberi. Cand doneaza al doilea electron, acesta s-a transformat in acid dehidroascorbic. Stabilitatea sa poate dura doar cateva minute.

Ca regula generala, s-a constatat ca vitamina C actioneaza ca pro-oxidant la doze mici si actioneaza ca antioxidant, in doze mari. De asemenea, a fost detectat ca nivelul de vitamina C din pielea expusa de obicei la radiatii ultraviolete este mai scazut decat cel expus mai putin.

Vitamina C este considerata un agent antiinflamator puternic, deoarece inhiba multe tipuri de mediatori inflamatori, cum ar fi factorul de necroza tumorala alfa.

S-a descoperit ca vitamina C are un efect chimioterapeutic eficient. Efectul citotoxic al vitaminei C este dependent de doza si cale. Celulele tumorale sunt mai sensibile la niveluri intravenoase ridicate (citotoxice) de vitamina C decat cele normale.

Vitamina C imbunatateste sistemul imunitar, ajuta in tratamentul pentru raceala,  iar deficienta acesteia provoaca insuficienta imunitara si infectii multiple. S-a constatat ca vitamina C modifica comportamentul si activitatea celulelor imunitare.

Vitamina C este folosita, in mod obisnuit, ca tratament adjuvant in multe boli infectioase, precum hepatita, HIV, raceala si gripa.

Efectul anti-imbatranire al vitaminei C se refera la efectul sau antioxidant puternic, efectul sau stimulator de intensificare a formarii colagenului, protectia colagenului persistent in special a elastinei impotriva deteriorarii si, in final, inhiba efectul de reticulare format in riduri.

Ce rol are vitamina C in organism?

Avand in vedere proprietatile multiple ale moleculei de vitamina C, rolurile derivate ale acesteia in organismul uman, de asemenea, sunt multiple.

Vitamina C joaca un rol important in buna functionare a functiilor biologice, precum productia de colagen, L-carnitina, dar si alti neurotransmitatori. De asemenea, sustine metabolizarea proteinelor si are proprietati antioxidante, fiind de ajutor in protejarea celulelor impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Acumularea de radicali liberi poate duce, in timp, la aparitia bolilor cardiovasculare, a cancerului si artritei.

Vitamina C este implicata in sinteza colagenului, o proteina structurala esentiala pentru formarea tesutului conjunctiv (epiderma, muschi, os, cartilaj etc.). Ajuta atat la mentinerea tesutului sanatos, cat si la repararea tesutului deteriorat. De exemplu, stimuleaza vindecarea ranilor, previne sangerarea si repara oasele fracturate.

In plus, vitamina C faciliteaza absorbtia fierului, deoarece contribuie la producerea de globule rosii si la sinteza hemoglobinei. Ca rezultat, poate reduce atat oboseala cronica, cat si oboseala musculara. Acesta este motivul pentru care vitamina C este necesara pentru persoanele cu anemie.

Mai mult, vitamina C este necesara si pentru a sintetiza neurohormoni precum adrenalina, noradrenalina si dopamina.

Desi vitamina C este solubila in apa, are efecte mari asupra lipidelor fie intracelular, fie extracelular. Vitamina C este un factor esential care protejeaza lipidele membranei celulare de oxidare. De asemenea, protejeaza stratul dublu lipidic al pielii.

Nu in ultimul rand, administrarea de vitamina C poate duce la controlul semnificativ al hipertensiunii arteriale si ajuta la scaderea colesterolului, avand un rol important in scaderea aterosclerozei si inhibarea formarii trombilor prin scaderea agregarii plachetare.

Cum se manifesta deficitul vitaminei C?

La adulti, simptomele deficitului de vitamina C se dezvolta dupa cateva saptamani, pana la luni de epuizare a rezervelor de vitamina C. Slabiciunea, iritabilitatea, scaderea in greutate, mialgiile usoare si artralgii se pot manifesta mai devreme.

Semnul clinic al deficientei severe si prelungite de vitamina C este scorbutul, ce este fatal, daca e lasat netratat. Simptomele vindecarii partiale a ranilor, gingivitei, hemoragiilor perifoliculare, echimozelor si petesiilor sunt cunoscute de secole si sunt in mare parte legate de afectarea biosintezei colagenului. Alte simptome ale deficientei severe de vitamina C sunt starea de rau si oboseala sau letargia, care pot fi dificil de diagnosticat clinic. Aceste simptome pot fi explicate prin afectarea biosintezei carnitinei. Sinteza enzimatica atat a carnitinei, cat si a norepinefrinei implica etape de hidroxilare care depind de vitamina C pentru activitatea enzimatica completa.

Ce factori duc la deficit de vitamina C?

In timp ce deficienta de vitamina C este cauzata in principal de o alimentatie proasta, au fost identificati mai multi factori de risc suplimentari, inclusiv fumatul, sarcina, statutul socio-economic scazut, predispozitia genetica, varsta inaintata sau tanara, exercitiile fizice intense si conditiile clinice asociate cu sindromul metabolic, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabet si obezitate.

Care este doza zilnica recomandata de vitamina C

Administrat de obicei pe cale orala, medicamentul poate fi administrat intramuscular, intravenos sau subcutanat, atunci cand se suspecteaza malabsorbtie.

Doza medie de protectie pentru adulti de vitamina C este de 70 pana la 150 mg pe zi. Cresteti doza la 300 mg pana la 1 g pe zi, cand este prezent un diagnostic de scorbut.

Calculele dozelor difera in functie de starea medicala, scopul administrarii fie profilactic, fie curativ, calea de administrare si varsta pacientului.

Din cauza biodisponibilitatii orale slabe a vitaminei C, semnele si simptomele toxice pot aparea la doze mari care depasesc 1000 mg sau utilizand mai mult de 2 g ca doza unica.

Dozaj pentru persoane sanatoase

Pentru persoanele sanatoase, doza de vitamina C difera in functie de varsta si sex. Continutul mediu normal de acid ascorbic in corpul uman este de aproximativ 1,5 g. Zilnic, corpul nostru consuma de obicei 3-4% (40-60 mg) din acest bazin. Pentru a mentine acest bazin echilibrat, aportul oral zilnic ar trebui sa fie de 200–300 mg de vitamina C. In medie, DZR de vitamina C pentru barbatii adulti sanatosi este de aproximativ 90 mg, iar pentru femeile sanatoase este de aproximativ 75 mg.

Doza zilnica recomandata pentru copii difera in functie de varsta, astfel:

  • 0-6 luni - 40 mg;
  • 7-12 luni - 50 mg;
  • 1-3 ani - 15 mg;
  • 4-8 ani - 25 mg;
  • 9-13 ani - 45 mg;
  • baieti, 14-18 ani - 75 mg;
  • fete, 15-18 ani - 65 mg.

Dozaj pentru fumatori

O doza mai mare de vitamina C este recomandata cu tarie pentru a compensa pericolele legate de fumat si a neutraliza stresul oxidativ rezultat. In 2000, un studiu a raportat efectul protector al administrarii vitaminei C la fumatori impotriva bolii obstructive a cailor respiratorii, 110 mg fiind doza zilnica recomandata pentru fumatori.

Doza la gravide

La femei, modificarile hormonale duc la cresterea stresului oxidativ. Nivelurile scazute de vitamina C sunt de obicei detectate la femeile insarcinate din cauza mai multor factori. Pana in prezent, nu exista dovezi care sa sustina un efect daunator asupra utilizarii injectarii cu acid ascorbic la femeile gravide.

Dozaj in caz de interventii chirurgicale si boala

Vitamina C este un partener important in alimentatia parentala mai ales in conditii acute (soc chirurgical, traumatisme, arsuri si afectiuni septice).

O doza de 3 mg pe cale orala sau 100 mg pe cale parentala este recomandata in conditii acute, pentru a compensa starile bolnave si a mentine functiile fiziologice.

Surse naturale de vitamina C

Vitamina C se gaseste in principal in fructele si legumele proaspete, in special in citrice (portocale, grapefruit si lamai), fructe de padure (capsuni si coacaze), precum si in kiwi, cirese, ananas, pepene galben, pepene verde si papaya (in special fermentate). Legumele care sunt bogate in vitamina C includ legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, conopida, napi, verdeata, patrunjel, rucola, sfecla, cimbru, papadie si urzica). Solanaceae sunt, de asemenea, surse bune: ardei dulci (rosii, verzi si galbeni), rosii, chili si cartofi noi. In cele din urma, se gaseste si in sparanghel si mazare. Se estimeaza ca un total de 5-9 portii de fructe si legume proaspete, minim procesate sau congelate pe zi este egal cu aproximativ 200 mg de vitamina C. Prezenta vitaminei C in alte produse alimentare decat fructele si legumele se datoreaza, de obicei, adaugarii acesteia ca si conservant al alimentelor procesate pentru a proteja impotriva oxidarii. In zonele in care vegetatia este rara, cum ar fi regiunile arctice, oamenii s-au bazat in mod traditional pe surse alternative de vitamina C, cum ar fi ierburile medicinale (ceaiuri de plante si tincturi din macese, ace de pin si scoarta de copac) si organe animale, cum ar fi ficat crud si piele de balena.

Vitamina C are o structura labila, care este sensibila la lumina si caldura si poate fi descompusa cu usurinta in timpul gatirii sau pur si simplu de oxigenul din aer. Din acest motiv, cel mai bine este sa consumati produse proaspete si bine conservate. Inghetarea ajuta la pastrarea structurii si proprietatilor acesteia. Cea mai buna metoda de gatit pentru legumele bogate in vitamina C este aburul.

Suplimentele alimentare cu vitamina C

Suplimentele contin de obicei vitamina C sub forma de acid ascorbic, care are o biodisponibilitate echivalenta cu cea a acidului ascorbic natural din alimente, cum ar fi sucul de portocale si broccoli.

Daca doza zilnica de vitamina C ingerata din surse naturale nu este suficienta, suplimentele de vitamina C sunt o solutie la indemana.

Suplimentele cu vitamina C pot sa scurteze durata si simptomele unei banale raceli, pot sa ajute in ce priveste intarzierea debutului sau prevenirea cataractei si pot sa sustina buna functonare a sistemului imunitar.

Exista si unele alimente sau bauturi imbogatite cu vitamina C, pe care le poti consuma ca atare. Unele sucuri din fructe sunt imbogatite cu vitamina C, pentru ca, in acest fel, este adaugata o cantitate mai mare din acest nutrient decat ar fi prezenta in mod normal sau pentru a inlocui vitamina C care s-a pierdut in timpul procesarii.

Vitamina C pentru piele si par

Beneficiile vitaminei C asupra sanatatii si pielii o fac o parte importanta a rutinei de ingrijire a pielii. Vitamina C poate:

  • Preveni efectele daunelor solare
  • Apara impotriva hiperpigmentarii
  • Stimuleaza productia de colagen, astfel creste elasticitatea si fermitatea pielii
  • Imbunatateste textura si calitatea pielii
  • Trateaza arsurile solare
  • Sa fie un plus in tratamentul dermatitei atopice
  • Ajuta la cicatrizarea, vindecarea leziunilor si regenerarea tesuturilor. In plus, vitamina C sporeste productia si formarea elastinei, ingredient care ingroasa, protejeaza si vindeca celulele pielii. Efectul de ingrosare ajuta la retinerea umezelii in celule, imbunatateste circulatia sangelui la nivelul pielii si asigura un aspect mai bogat si mai uniform al pielii.

In mod surprinzator, vitamina C are beneficii si pentru par. Aportul scazut de vitamina C poate sta la baza unui numar mare de probleme legate de sanatatea podoabei capilare, iar aceste probleme afecteaza cresterea firelor de par. In plus, carenta de vitamina C poate sa aiba ca rezultat parul uscat si varfurile despicate. Astfel, persoanele care consuma mari cantitati de vitamina C au un par sanatos, puternic, si fire groase, intarite.

Alte produse cosmetice cu vitamina C

Avand in vedere multiplele beneficiile aduse de catre Vitamina C in industria cosmetica, marile companii au dezvoltat si alte produse cosmetice ce contin vitamina C.

La momentul actual, poti opta pentru un ser cu vitaminele C si E pentru fata; studiile au aratat ca efectele vitaminei C sunt mai puternice in combinatie cu vitamina E.

De asemenea, exista lotiuni de protectie solara care se bazeaza pe efectul antioxidant al vitaminei C si reduc din nocivitatea radicalilor liberi la care suntem expusi atunci cand stam la plaja.

Exista formulari de creme pentru ochi in care vitamina C este asociata cu peptide, acest produs reducand cearcanele si, de asemenea, deschizand nuanta tenului.

Mastile de fata cu vitamina C revigoreaza tenul obosit si cu cearcane.

De asemenea, poti sa incerci vitamina C lichida, disponibila in magazinele cu produse de infrumusetare, care contine un procent mare de vitamina C. Picaturile pot fi aplicate prin tamponare pe piele, dupa curatare. Daca vrei sa incerci vitamina C pentru rutina ta de infrumusetare si nu esti sigura ce fel de produs sa alegi, cere sfatul medicului dermatolog.

 FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului