Boli

#bacterii #carii #bomboane #bomboane cu bacterii #afectiuni dentare

Adio, carii! In viitor vei manca bomboane cu bacterii, care nu-ti strica dintii

Dropsurile, jeleurile si toate celelalte tipuri de bomboane au fost indelung blamate de specialisti pentru faptul ca favorizeaza aparitia cariilor, insa in viitorul apropiat, aceasta afectiune dentara va ramane o simpla amintire. Noile arme impotriva cariilor sunt chiar bomboanele, dar, asa cum probabil ti-ai dat seama, nu este vorba despre niste bomboane obisnuite, ci de unele care contin bacterii benefice.

De ce apar cariile

Cariile dentare nu apar de pe o zi pe alta, ci in timp, pe masura ce bacteriile "rele" (in special bacteria streptococcus mutans) si acizii din cavitatea bucala se depun pe suprafata dintilor. In prima etapa, caria este doar o depunere de tartru si poate fi indepartata prin detartraj.

In cazul in care amani vizita la medic, depunerea de tartru se va adanci, iar acizii vor eroda structura dintelui, pana vei ajunge sa te confrunti cu o "gaura". Principalul vinovat in cazul aparitiei cariilor este zaharul, care fermenteaza in cavitatea bucala si se transforma intr-un acid. Acest acid este responsabil pentru erodarea dintelui si carierea lui.

Bomboanele cu probiotice, in razboi cu nesuferitele carii

Compania germana Organobalance GMBH este pe cale sa produca un sortiment de bomboane care contin probiotice de tip lactobacillus paracasei. Este vorba despre bacterii benefice, care nu influenteaza in niciun fel gustul aromat al dropsurilor.

Pe masura ce se dizolva in cavitatea bucala, dropsurile elibereaza aceste bacterii, care se lipesc de cele "rele" si contribuie la indepartarea lor de pe suprafata dintilor.

Oamenii de stiinta de la compania germana au realizat initial mai multe teste de laborator pe soareci, pentru a vedea daca, intr-adevar, bacteriile probiotice pot preveni carierea dintilor. Cum rezultatele au fost favorabile, ei au trecut la testele pe subiecti umani.

60 de adulti au fost impartiti in doua grupuri. Persoanele din primul grup au consumat 5 dropsuri cu bacterii probiotice pe parcursul unei zile, in timp ce persoanele din cel de-al doilea grup au consumat 5 dropsuri care aratau identic, insa nu contineau bacteriile benefice.

Studiul, publicat in revista Probiotics and Antimicrobial Proteins, arata ca 75% dintre persoanele care au mancat bomboane cu bacterii bune au avut un nivel mai mic de bacterii streptococcus mutans in cavitatea bucala, deci au sanse mai mici de a dezvolta carii Bomboanele cu bacterii probiotice vor fi disponibile in doi ani.

Sursa foto: foodswallpaper.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare