Urzicile au numeroase beneficii pentru sanatate, insa putina lume stie ca ele pot face mai mult rau in unele cazuri, in special persoanelor care sufera de anumite boli.
Urzicile contin foarte multe vitamine, saruri minerale, substante proteice, acid folic si amine, insa au o lista lunga de contraindicatii. Ele nu trebuie consumate de catre persoanele care au probleme cardiovasculare, deoarece consumate in cantitati mari pot duce la marirea coagularii sangelui. Urizicile nu sunt recomandate persoanelor cu hipertensiune, aterioscleroza, polipi, adenom testicular, la hemoragie uterina provocata de fibroame si mioame. La varstnici poate agrava tromboflebita.
Din cauza actiunii lor diuretice, urzicile pot cauza un dezechilibru electrolitic. Cei care consuma in mod repetat urzici trebuie sa aiba grija ca in dieta lor zilnica au introdus destul potasiu.
Urzicile nu sunt recomandate nici femeilor insarcinate, deoarece pot produce contractii ale uterului.