Boli

#boli infectioase #tantari #boli transmise de tantari #covid-19

Adevarul despre tantari si COVID-19. Pot transmite insectele noul coronavirus?

Odata cu venirea verii si dupa ploile din ultima vreme, tantarii vor iesi la atac mai mult ca niciodata. In plina pandemie, milioane de oameni se intreaba daca nesuferitele insecte care ne tulbura somnul si iesirile in aer liber in serile de vara ar putea transmite noul coronavirus.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis, intr-un document menit sa demonteze mai multe mituri despre SARS-CoV-2, ca intepaturile de tantari nu reprezinta un pericol in plina pandemie. "Nu exista pana acum nicio informatie sau dovada care sa sugereze ca noul coronavirus ar putea fi transmis de tantari. Noul coronavirus este un virus respirator, care se raspandeste in special prin picaturi de saliva, atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta", este mesajul OMS.

Prin urmare, nu avem motive sa ne temem ca odata cu intensificarea activitatii tantarilor am putea avea parte de o crestere a numarului de cazuri de coronavirus. Pentru a va proteja in continuare de COVID-19 spalati-va des pe maini cu apa si sapun, folositi dezinfectant pe baza de alcool atunci cand acest lucru nu este posibil si evitati contactul cu persoane care manifesta simptome de infectii respiratorii.

Respectati regulile transmise de autoritati pentru prevenirea raspandirii COVID-19 si feriti-va de tantari doar pentru ca ei pot transmite alte boli infectioase.

Micile insecte care ne tulbura somnul in noptile de vara provoaca in general doar basici si mancarime in jurul acestora, insa 100 din cele peste 2700 de specii de tantari cunoscute pot aduce cu ele mai mult decat un simplu disconfort fizic.

Statisticile arata ca sute de mii de oameni mor anual in lume din cauza bolilor infectioase transmise de tantari, cele mai severe fiind malaria, febra galbena, febra West Nile, encefalita sau filarioza limfatica. Cele mai multe cazuri de astfel de boli se inregistreaza in zonele cu clima tropicala, unde tantarii traiesc linistiti pe toata perioada anului. Totusi, in ultimii ani s-au inregistrat cazuri de boli precum West Nile si in Romania, intrucat speciile periculoase de tantari au ajuns si in zonele temperate.

Cum se manifesta bolile transmise de tantari

Malaria este transmisa prin muscatura tantarului anofel si este cel mai des intalnita in zonele tropicale si subtropicale. Este cauzata de un parazit numit Plasmodium, transmis prin intepatura de femela tantarului anofel. Simptomele pot aparea la cel putin 7 zile de la posibila expunere sau chiar si la 3 luni. In unele cazuri, malaria poate evolua catre deces.

Se manifesta prin febra, frisoane, dureri de cap, abdominale, articulare si musculare, varsaturi, diaree, slabiciune, tuse si, mai rar, parestezii, paralizii sau chiar convulsii. Malaria poate fi benigna, mai blanda si mai usor de tratat, sau maligna, care poate atinge forme grave, uneori fatale.

Febra galbena este o boala acuta hemoragica, transmisa de tantarii din specia Aedes Aegypti, printr-un arbovirus cu o perioada de incubatie de 36 de zile. Infectia se manifesta prin febra mare, congestionarea fetei, dureri puternice abdominale si musculare.

Febra Dengue este provocata de un virus transmis de tantarii din specia Aedes, cu o perioada de incubatie de 12 zile. Boala are simptome precum febra foarte mare, dureri articulare si pete rosiatice la nivelul pielii. Boala nu are un tratament specific, ci doar unul simptomatic, iar rata mortalitatii este de aproximativ 50%.

Febra West Nile a aparut tot mai des in ultimii ani in Europa si chiar si in Romania. Simptomele sunt asemanatoare cu ale gripei - febra, cefalee, dureri ale muschilor si articulatiilor, lipsa apetitului, greata, varsaturi, slabiciune - ceea ce o face destul de greu de diagnosticat in lipsa unor teste specifice. Tocmai de aceea poate fi si destul de periculoasa, uneori chiar mortala; poate evolua pana la meningita, encefalita sau meningo-encefalita.

Encefalitele virale - encefalita West Nile si encefalita Europei Centrale - sunt infectii deosebit de grave, care pot lasa sechele pentru tot restul vietii, intrucat afecteaza creierul. Boala debuteaza brusc, cu febra, cefalee, varsaturi puternice, iar starea generala a pacientilor se poate degrada rapid pana la coma si chiar la deces. Primele simptome sunt confuzie, apatie, agitatie, delir, halucinatii si chiar convulsii.

Filarioza limfatica (elefantiazis) este cauzata de o gama intreaga de paraziti precum Wuchereria bancrofti, Brugia malayi si Brugia timori, toti fiind transmisi de tantari. Simptomele apar de obicei la multi ani de la infectare, tocmai de aceea este greu de estimat un numar de cazuri, care, potrivit statisticilor, ar depasi 120 de milioane in intreaga lume. Odata ajunsi in corp, parazitii se inmultesc si ajung sa cauzeze acumulari de lichid in tesuturi, edem excesiv al membrelor inferioare, organelor genitale si al sanilor.

Cum te aperi de tantari

Desi riscurile sa te imbolnavesti dupa o muscatura de tantar infectat nu sunt chiar atat de mari in Romania, este bine sa te protejezi cat de mult posibil, atat ziua, cat si noaptea, atat afara, cat si in casa.

Pentru interior poti folosi plase de tantari, care sa impiedice insectele sa intre in casa; poti apela, de asemenea, la pastile de tantari si aparate cu diversi repelenti.

Pentru a te proteja atunci cand iesi afara poti folosi diferite sprayuri si lotiuni contra tantarilor sau chiar bratari cu substante care ii tin la distanta. Poti chiar prepara diferite solutii acasa, cu ulei de lavanda, de lamaie sau eucalipt, care odata aplicate pe piele vor actiona ca o bariera in calea tantarilor. Cand iesi in zone cu vegetatie sau in apropierea unei ape, este indicat sa porti bluze cu maneca lunga si pantaloni lungi, cat mai largi, pentru a te proteja de intepaturi.

Cand plecati in strainatate in zone tropicale, unde traiesc tantari ce pot transmite infectii periculoase si uneori mortale, vaccinati-va conform regulilor de calatorie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului