Boli

#cancer pulmonar #cancer

8 solutii pentru cancerul pulmonar in Romania

Cancerul pulmonar este cel mai agresiv dintre toate tipurile de cancer pentru ca se depisteaza extrem de tarziu si se afla pe locul intai vizavi de statisticile de mortalitate.

 

Dintre toate cancerele de pe Pamant se moare de cancer pulmonar cel mai mult si cel mai repede. In Romania, cancerul pulmonar ramane cea mai intalnita forma de  cancer, circa 12.000 de cazuri noi/an, dar din pacate si cu cea mai mare mortalitate, inregistrandu-se 10.779 decese (*Globocan 2020)

Asociatia Romana pentru Cancere Rare a sustinut webinarul Share Experience, cu tema Cancerul pulmonar in Romania. Pacientul „de export”, iar speakeri au fost: Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie, Dr. Emilian Olteanu, medic specialist Anatomie Patologica, prof. Dr. Maria Puiu, medic primar genetica medicala si Dorica Dan, presedinta ARC Rare.

Toti participantii au vorbit despre problemele pacientului roman cu cancer pulmonar si ce solutii exista pentru a-i imbunatati calitatea vietii: 

1. Depistarea precoce. Cancerul pulmonar trebuie depistat in stadiu incipient cand pacientul are la dispozitie mai multe optiuni de tratament. Acest lucru ar creste sansele de imbunatatire a calitatii vietii pentru pacienti. Supravietuirea la un an in cancerul pulmonar ajunge  la 80% in cazul in care diagnosticarea se face la inceputul bolii. Din pacate, in Romania acest lucru se intampla tardiv si de aceea supravietuirea e la un nivel atat de scazut.

2. Screening. Un program national de screening populational extins, cat si pentru cei cu factori de risc. „Avem aici ca exemplu Marea Britanie care a facut screening populational la pacientii fumatori (pacientii cu risc) si au identificat leziuni incipiente de cancer pulmonar care pot fi tratate mai bine si in proportie foarte mare pot fi curabile„, spune dr. Emilian Olteanu, medic anatomopatolog la spitalul Victor Babes din Timisoara

3. Controlul de rutina. Persoanele cu varsta peste 45 de ani, in special fumatorii, ar trebui sa mearga anual la un control de rutina la medicul pneumolog, chiar daca nu prezinta simptome. „Pacientii ajung tardiv la medic si nu mai poti sa faci tratament curativ care sa-i vindece, iar supravietuirea este extrem de redusa. Cei care sunt mari fumatori, dar si persoanele sanatoase care au varste peste 45-50 de ani trebuie sa mearga la medicul pneumolog o data pe an fara sa aiba nimic. Cei care lucreaza in mediul toxic, locuiesc in orasele foarte aglomerate sau la tara unde se incalzesc cu lemne, trebuie de asemenea sa mearga la un control de rutina. Acest lucru ar creste foarte mult diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, iar daca e depistat in faza operabila se mareste si speranta de viata”, avertizeaza prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie.

4. Centru regionale de diagnostic si tratament. Infiintarea unor centre regionale, cel putin 10, de diagnostic si tratament oncologic supraspecializate si accesul neingradit al pacientului la aceste centre.

5. Educatia medicala elementara ne-ar ajuta sa salvam foarte multe vieti. Sunt necesare programe de formare a tuturor specialistilor, dar si a pacientilor pentru a avea acces la ingrijire personalizata si o mai buna complianta la tratament.

6. Suportul social post-tratament, atat la cei cu boala incurabila, cat si la cei aflati in remisie.

7. Alinierea Romaniei la Planul European de Cancer. Intre 2021-2027 sa existe un management comun sau uniformizat al cancerului in intreaga Europa. Obiectivele generale vizeaza: un screening pentru grupul de persoane aflate la risc, un diagnostic precoce, tratament personalizat si ingrijire post tratament. „Aceste obiective generale urmeaza sa fie realizate printr-o serie de directii si masuri strategice care pornesc de la identificarea centrelor de cancer disponibile in Romania in prezent si realizarea unor modele de hub de sanatate, adica acele centre care sa permita testari suplimentare fata de ceea ce putem in acest moment pentru a permite solutii de tratament multidisciplinar”, explica prof. Dr. Maria Puiu, medic primar genetica medicala

8. Vaccinarea anti-COVID-19. In contextul actual, al pandemiei cu COVID-19, diagnosticarea cancerului pulmonar s-a facut cu si mai mare intarziere, avertizeaza prof. dr. Ruxandra Ulmeanu care face un apel la vaccinarea anti-COVID-19. „O mare parte dintre pacienti nu au mai venit la control de frica. Dar, din fericire, ceea ce vad in prezent este ca lumea incepe sa vina din nou la control si au inceput sa intelegeaga necesitatea de a te prezenta la medic. Ca noi sa nu fim blocati si sa asiguram diagnosticul corect, oamenii trebuie sa intelegea ca e foarte important sa se vaccineze. Daca se vor vaccina nu va mai fi valul 15 sau 16 care ne va bloca cu totul si o sa intram in normal, putand astfel sa oferim un suport pentru toate bolile respiratorii„, spune medicul pneumolog.

Cancerul pulmonar: 7 lucruri pe care trebuie sa le stii

1. Fumatul este unul din factorii de risc primordiali in cancerul pulmonar si atrage dupa sine o problema grava oriunde in lume. In momentul diagnosticului, in jur de trei sferturi dintre pacientii cu cancer pulmonar se afla in stadii avansate si metastatice cand nu se mai poate face un tratament curativ care sa vindece boala, ci doar un tratament paliativ care sa imbunatateasca viata.

2. Trei sferturi dintre pacientii cu cancer pulmonar sunt fumatori. Ei considera normal sa tuseasca si sa expectoreze, astfel ca nu merg la control si trec 20-30 de ani pana cand sesizeaza anumite simptome ingrijoratoare.

3. Primul simptom ingrijorator care apare e oboseala, o toleranta scazuta la efort, dar si acesta poate fi pus uneori pe seama faptului ca imbatranesc, amanandu-se din nou vizita la medic. Si vor veni la medic numai cand lucrurile sunt f dramatice. Tuseste expectoreaza oboseste.

4. Majoritatea pacientilor ajung la medic numai cand lucrurile sunt foarte grave: daca scuipa sange. Insa, trebuie sa stim ca numai o cincime din cei care fac cancer pulmonar vor prezenta acest simptom. 

5. Alte simptome care ingrijoreaza: tusea persistenta si chinuitoare, scadere in greutate fara intentie, scaderea poftei de mancare, dureri in piept, nu mai poate inghiti sau raguseste. Atunci deja tumora respectiva a invadat in torace organe vecine, deci boala este deja depasita.

6. Diagnosticare propriu-zisa se face prin bronhoscopie, o investigatie relativ simpla care nu doare, nu te lasa fara aer si ajuta la stabilirea unui diagnostic corect.

7. In pofida avansului semnificativ al medicinei din ultimii 10 ani, ramane in continuare unul dintre cele mai dificile cancere de tratat, provocand si cele mai multe decese in randul bolilor oncologice

Seria de webinarii Share Experience este un proiect al Asociatiei Romane de Cancere Rare, sustinut de Novartis, Janssen si Pfizer si are ca scop schimbul de experienta intre specialisti in sanatate din mai multe tari din Europa.

„Colaborarea companiei Novartis cu organizatiile de pacienti se bazeaza pe convingerea ca avem responsabilitatea de a cunoaste dificultatile reale pe care le intampina pacientii si de a ii ajuta sa depaseasca aceste bariere. In demersul lor de a sustine pacientii pe tot traseul pe care il parcurg, de la diagnostic la tratament si, mai departe, pe parcursul procesului de vindecare, aceste organizatii au nevoie de sustinere. Novartis se implica activ in diverse proiecte ale asociatiilor de pacienti, de la cele educative, pana la imbunatatirea asistentei medicale sau programe suport pentru pacienti.” spune Rialda Raduc, Patient Strategy Head Oncology Novartis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare