Boli

# deficit de vitamine #deficit de minerale #minerale #vitamine #simptome

8 simptome frecvente ale carentei de minerale si ce trebuie sa faci

Adoptarea unei diete lipsite de substante nutrivite iti poate provoca destul de multe simptome neplacute, acestea reprezentand un mod prin care organismul iti va comunica posibile deficiente de minerale.

Recunoasterea modului in care corpul tau comunica te poate ajuta pentru a iti ajusta dieta in mod corespunzator. De aceea, ti-am pregatit o lista cu opt simptome frecvente ale carentei de minerale si modul in care le poti remedia.

1. Par si unghii fragile

Deficitul de vitamina B, cunoscuta si drept biotina, este destul de rar intalnit, dar atunci cand apare se manifesta in special prin fragilitatea parului si a unghiilor. Pe langa aceste simptome, poti resimti oboseala cronica, dureri musculare sau crampe.

Alimentele bogate in biotina sunt galbenusurile de oua, carnea, pestele, laptele, bananele, nucile, semintele, spanacul si conopida.

2. Ulcer bucal sau crapaturi in colturile gurii

Leziunile aparute in interiorul sau in jurul gurii pot avea legatura cu un aport insuficient de minerale, fiind vorba cel mai frecvent de un deficit de fier.

Pentru a regla nivelul de fier din organism este recomandat sa consumi cat mai multe alimente bogate in acest mineral, precum carne de pasare, peste, legume, nuci, seminte si cereale integrale.

3. Sangerarea gingiilor

Sangerarea gingiilor, cauzata deseori de lipsa de vitamina C, poate duce chiar la pierderea brusca a dintilor. Astfel, daca observi ca gingiile tale dau semne de sangerare, incearca sa oferi organismului tau un nivel adecvat de vitamina C, consumand suficiente fructe si legume proaspete.

4. Vedere slaba pe timp de noapte

Consumul scazut de vitamina A poate provoca reducerea vederii pe timp de noapte, precum si aparitia unor pete anormale pe partea alba a ochiului. Aceste simptome pot fi reduse prin adaugarea in dieta ta a mai multor alimente bogate in vitamina A, precum lapte, oua, legume in nuante de galben-portocaliu, peste sau verdeata.

5. Matreata si scalp uscat

Matreata excesiva si uscarea scalpului, a urechilor, sprancenelor si pleoapelor pot fi cauzate de o scadere a aportului de zinc. Adauga fructe de mare, carne, legume, lapte si nuci in alimentatia ta si vei putea ajuta la reducerea acestor simptome.

6. Pierderea parului

Pierderea parului poate fi cauzata de stres sau factori de mediu, precum si de o alimentatie gresita. Adopta o dieta bogata in zinc, fier, vitaminele B3 si B7 pentru a preveni sau incetini caderea parului. Printre alimentele recomandate se numara carnea, pestele, ouale, legumele, cerealele integrale, semintele, laptele si uleiurile vegetale.

7. Pete rosii sau albe pe piele

Consumul insuficient de vitaminele A si C are de multe ori legatura cu keratoza pilara sau foliculara, o afectiune care se manifesta prin aparitia unor pete rosii sau albe pe piele. Pentru a remedia aceasta problema, este indicat sa adaugi in dieta alimente precum carne, lapte, oua, peste, verdeata, legume si fructe in nuante de galben-portocaliu.

8. Sindromul picioarelor agitate

Sindromul picioarelor agitate si obosite este adesea legat de nivelul scazut de fier din organism. In acest caz, iti recomandam sa maresti aportul de alimente bogate in fier, precum carnea de pasare, peste, legume, nuci, cereale integrale sau seminte, dar si sa discuti cu medicul tau pentru a lua chiar si suplimente speciale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului