Boli

#relaxare #alcool #insomnie #nicotina #pat #ora de somn

7 trucuri pentru a combate insomnia

Insomnia este o tulburare ce se caracterizeaza prin dificultatea de a adormi sau somn agitat, cu treziri frecvente. O solutie pentru a scapa de aceasta problema o reprezinta somniferele. Insa, potrivit cercetatorilor americani, somnul indus prin medicamente nu este sanatos, intrucat organismul este fortat sa reactioneze si, chiar daca vei dormi, te vei trezi, cel mai probabil, mult mai obosit. Asadar, inainte de a apela la somnifere, incearca sa iti schimbi stilul de viata. Iata cateva ponturi care sa te ajute sa combati insomnia.

1 Trezeste-te la aceeasi ora, in fiecare zi

Obisnuieste-te sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in zilele in care esti liber. In cazul in care suferi de insomnie, este bine sa respecti ora de trezire, pentru ca organismul tau sa se obisnuiasca cu programul. Astfel, dupa o perioada, problemele cu somnul vor fi doar o amintire.

2 Elimina nicotina, alcoolul si cofeina

Efectele cafeinei pot dura pana la 24 de ore, astfel incat sansele ca somnul sa fie afectat sunt destul de mari. Pe langa faptul ca aceasta substanta te poate impiedica sa adormi, din cauza nicotinei te poti trezi frecvent in timpul noptii.

In ceea ce priveste alcoolul, acesta poate avea efect sedativ in primele ore dupa consum, insa apoi poate provoca treziri frecvente si un somn neodihnitor.

3 Fa exercitii fizice

Exercitiile regulate pot imbunatati calitatea si durata somnului, contribuind la oxigenarea creierului. Insa, pentru aceasta activitate trebuie sa alegi momentul potrivit. Asadar, sportul este benefic la primele ore ale diminetii si niciodata inainte de ora de culcare, deoarece iti va da energie si nu vei mai reusi sa adormi.

4 Nu mananca inainte de culcare

Daca iei cina foarte tarziu sau consumi diferite gustari inainte de a merge la culcare, sistemul digestiv se va activa si nu vei mai reusi sa adormi. Pentru cei care sufera de reflux gastroesofagian sau arsuri la stomac, problemele cu somnul vor fi si mai mari, in cazul in care aleg sa manance inainte de a adormi. In plus, consumul excesiv de lichide, inainte de culcare, poate creste nevoia de a urina, prin urmare vei avea un somn intrerupt.

5 Asigura-ti confortul in dormitor

Pentru a avea un somn linistit, regleaza temperatura si lumina din camera si asigura-te ca patul este confortabil.

6 Detaseaza-te de toate grijile, inainte de a merge la culcare

Incearca sa nu te mai gandesti la lucrurile stresante, inainte de a merge la culcare. Lasa toate problemele pentru a doua zi si incearca sa te relaxezi. In momentul in care te hotarasti sa mergi la culcare, mintea ta trebuie sa fie linistita, eliberata de problemele acumulate in timpul zilei. Pentru a te linisti, poti asculta muzica lenta sau poti sa citesti o carte. Nu este indicat sa te uiti la televizor inainte de a dormi.

7 Participa la terapii de relaxare

Exista o serie de terapii de relaxare si metode de reducere a stresului care te pot ajuta sa iti relaxezi mintea si corpul. Poti alege relaxarea musculara, tehnici de respiratie profunda, cursuri de meditatie sau yoga.

Sursa foto: chacha.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului