Boli

#cauze durere sani #durere sani #noduli #sanatate #menstruatie

7 motive pentru care te dor sanii. Iata cand trebuie sa te ingrijorezi!

Durerile, de regula, pot semnala o boala, dar in acelasi timp pot fi si normale, ca rezultat al unor schimbari hormonale ciclice in organismul nostru. Cand insa sunt localizate la nivelul sanilor, e bine sa le acorzi o importanta sporita. Iata care sunt principalele motive pentru care te dor sanii:

Ciclul menstrual

Un studiu arata ca sapte din 10 femei se confrunta cel putin o data in viata cu dureri la nivelul sanilor. Cea mai comuna cauza este ciclul menstrual. Practic, inainte si in timpul menstruatiei poate aparea o sensibilitate, o tensiune si o usoara durere la nivelul ambilor sani. Aceasta senzatie este cauzata de schimbarile hormonale care se produc in organism in timpul ciclului menstrual si nu sunt un semnal de alarma pentru nicio afectiune.

Nodulii

O alta cauza sunt nodulii sau fibroadenoamele, care apar adesea la un singur san. Sunt chisturi necanceroase care sunt usor de simtit la palpare, sunt rotunde si dure. Acestea sunt cauzate de dezechilibrul hormonal. Daca sunt foarte mari, pot fi operate. Cele reduse ca dimensiune trebuie tinute sub supraveghere de medic.

Menopauza

Multe femei acuza dureri de sani in preajma instalarii menopauzei, asta desi secretia hormonala s-a diminuat. Durerea dispare dupa suprimarea ciclului menstrual.

Efort fizic

Daca mergi frecvent la sala de sport, inseamna ca ai organismul calit, insa si in aceasta situatie este posibil ca uneori sa exagerezi cu antrenamentele si acest lucru sa iti cauzeze dureri la nivelul sanilor. Poate ca ai trecut printr-o runda mai intensa de flotari sau ai ridicat greutati peste puterile tale.

O cauza a durerilor de sani poate fi si efortul fizic facut in casa. Daca ai ridicat mobilier sau ai carat sacose grele, atunci nu ar trebui sa te mire durerile de sani. Din fericire, acestea vor disparea rapid si nu sunt un motiv de ingrijorare.

Sutienul

Lenjeria aleasa gresit poate avea si ea consecinte grave asupra sanilor. Daca sutienul este prea strans sau cupa este prea mica, atunci sanii sunt chinuiti si incep sa doara. De asemenea, sanii mari, grei, care nu sunt sustinuti suficient, pot fi durerosi. Gaseste-ti asadar sutienul care ti se potriveste si vei scapa de griji.

Cafeaua

Durerea mamara poate fi agravata de consumul de cafea, intrucat aceasta contine metilxantina, ce provoaca dilatarea vaselor de sange si, totodata, durerea sanilor.

Sursa foto: enfemenino.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare