Boli

#tratamente alergii piele # alergii piele

7 mituri legate de alergiile de piele, pe care nu trebuie sa le mai crezi

Alergiile la nivelul pielii nu sunt asemanatoare alergiilor obisnuite - ele apar in mod neasteptat si sunt cauzate de o multime de factori inediti. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii despre aceste alergii, mituri care s-au dovedit false.

Exista un numar mic de factori care pot cauza alergii ale pielii

Numarul potentialilor alergeni pentru piele este nesfarsit, oamenii reactionand la sapun, detergenti pentru rufe, balsam pentru tesaturi, sampon, metale (nichel, cobalt, crom si zinc), adezivi, lac de unghii, medicamente si plante.

Majoritatea eruptiilor cutanate sunt un semn al unei alergii a pielii

Daca pielea intra in contact cu nichelul unei bijuterii si se inroseste, se umfla, devine solzoasa si simti mancarime pentru mai multe zile consecutiv, este foarte posibil sa ai o alergie a pielii. Insa, daca aceste reactii trec rapid, este mult mai posibil sa ai o dermatita iritanta - care nu este o reactie alergica.

Unguentele medicale nu sunt alergice

Iata un alt mit care nu este adevarat. Ingredinetele active din Neosporina si alte unguente pot provoca alergii la nivelul pielii. Daca ai o eruptie sau o iritatie si utilizezi aceste produse si iritatia se agraveaza si inrautateste, este clar ca ai o alergie a pielii cauzata de aceste unguente.

Alergiile la solutiile de protectie solara sunt cauzate de ingrediente

Desi unele persoane sunt alergice la ingredinetele din produsele de protectie solara, altele reactioneaza de fapt la combinatia dintre razele UV care se lovesc de protectia solara. Daca nu stai la soare, nu va fi nici o problema. Insa, de indata ce te expui soarelui, apare si alergia. Poti evita acest lucru prin utilizarea protectiilor solare care contin oxid de titan si / sau zinc si nimic altceva.

Uleiurile esentiale sunt sigure pentru piele

Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate, iar unele dintre ele (lavanda, arbore de ceai, menta) pot declansa alergii ale pielii. Odata ce am realizat ca uleiul esential este cauza alergiei si incetam sa il mai folosim, eruptia se diminueaza.

Identificarea factorilor alergeni este usoara

Alergologii pot restrange rapid lista alergenilor alimentari, dar in cazul alergiilor pielii lucrurile se complica. Cand suntem alergici la creveti, alune, pisici, caini sau polen, reactiile sunt imediate, in timp ce alergenii pielii declanseaza simptomele in 48 de ore.

Lista potentialilor factori alergeni este aproape infinita, iar reactiile alergice la nivelul pielii sunt deseori intarziate in comparatie cu cele alimenatre, ceea ce ingreuneaza procesul de depistare a cauzei.

Testarea alergiilor pielii se face la fel ca in cazul alergiilor obisnuite

Pentru majoritatea alergiilor cutanate, medicii se bazeaza pe testarea plasturelui, astfel incat sa nu existe nici o perforare a pielii. Se plaseaza o picatura de alergen suspect pe un disc, se plica discul pe spatele persoanei timp de 48 de ore si apoi se asteapta 4 zile pentru a vedea daca exista vreo reactie. Majoritatea reactiilor apar in 2 zile, dar sunt si situatiile in care dureaza mai mult. Se pot utiliza simultan intre 40 si 100 de discuri de testare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului