Boli

#ce nu trebuie sa-i ascunzi medicului #comunicare medic pacient #minciuni #medic

7 minciuni pe care sa nu le spui niciodata doctorului

Atunci cand mergi la doctor, pregateste-te sa fii cat se poate de sincer cu trecutul tau medical. Doctorul te va intreba despre numarul operatiilor pe care le-ai facut, de tratamentele medicale urmate, metodele contraceptive pe care le folosesti sau bolile de care sufera alti membri ai familiei, iar tu va trebui sa ii raspunzi fara nicio ezitate. Iata ce nu ar trebui sa ii ascunzi niciodata doctorului!

Istoricul interventiilor chirurgicale

Va trebui sa ii spui cu exactitate doctorului numarul operatiilor pe care le-ai facut. Nu te gandi ca unele operatii ar fi fost minore si nu merita mentionate, spune-i despre fiecare operatie avuta pentru a minimiza riscurile in prezent.

Varsta

Nu ii ascunde niciodata doctorului tau, varsta reala. Varsta este un detaliu important in functie de care iti va prescrie un tratament si va sti sa interpreteze corect anumite simptome pe care le ai. In plus, doctorul iti va afla pana la urma varsta din buletin, asa ca nu are rost sa strici o realtie de incredere cu cel care te trateaza, pentru un asemenea motiv.

Mancarea

Daca doctorul tau ti-a recomandat o dieta alimentara, iar tu nu te poti abtine sa consumi alimente nesanatoase sau bauturi acidulate, spune-i adevarul. Nu este cazul sa ii ascuzi acest lucru doctorului, pentru ca tratamentul nu va functiona. Spunandu-i cum stau lucrurile, va gasi o alta strategie pentru a te face sa urmezi dieta, identificand in primul rand motivul care te determina sa te abati de la programul stabilit de el.

Intreruperile de sarcina

Avortul este un subiect delicat si sensibil, o decizie personala si o experienta traumatizanta, asa ca oricarei femei nu ii va fi usor sa vorbeasca despre acest lucru, nici macar cu doctorul sau. Dar atunci cand isi doresc sa aduca pe lume un copil, femeile vor trebui sa le spuna doctorilor daca au facut sau nu intreruperi de sarcina in trecut. Acest detaliu il ajuta pe doctor sa faca o evaluare medicala corecta si sa stabileasca pasii urmatori.

Starea psihica

Depresia, anxietatea, starile de tristete sau sentimentul de nefericire trebuie comunicate medicului. Te va ajuta si pe tine sa intelegi mai clar etapa prin care treci si il faci si pe cel care te tarteaza sa ia cele mai bune decizii in ceea ce te priveste.

Istoricul sexual

Chiar si cea mai pudica persoana va trebui sa fie sincera atunci cand ajunge in cabinetul doctorului. Numarul partenerilor sexuali, eventualele boli cu transmitere sexuala pe care le-ai avut, metodele contraceptive folosite sunt detalii care vor ajuta un doctor sa iti prescrie cel mai bun tratament sau sa gaseasca cea mai buna metoda pentru sanatatea organelor tale reproducatoare.

Teama de doctor

Doctorul tau trebuie sa stie daca vii in cabinetul lui cu teama. Chiar daca nu suferi de iatrofobie, asa cum mai este cunoscuta teama de doctor, este normal sa iti fie putina teama atunci cand suferi de ceva. Recunoaste ca iti este teama sa mergi la doctor, dar du-te cu toata increderea pentru ca el este acolo sa te ajute sa iti recapeti sanatatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului