Boli

#campanie hipertensiune arteriala #HTA #hipertensiune arteriala

7 milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala. Unde iti poti masura gratuit tensiunea

In Romania aproximativ 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune arteriala, afectiune cardiovasculara care produce cele mai multe decese la nivel mondial. Specialistii cardiologi trag un semnal de alarma si indeamna populatia sa ia masuri impotriva factorilor de risc ce declanseaza aceasta boala, fiind cunoscut faptul ca HTA influenteaza riscul cardiovascular independent de alti factori implicati.

“Depistarea cat mai precoce a acestei afectiuni, in stadii incipiente, cand  impactul negativ al valorilor tensionale crescute inca nu si-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate – denumite organe tinta: inima, vase de sange, creier si rinchi, precum si instituirea unui tratament optim, poate stopa progresia catre bolile cardiovasculare clinic manifeste ce pot complica evolutia unui pacient hipertensiv prin infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta renala etc. Pentru asigurarea unui control terapeutic optim, pacientul hipertensiv trebuie sa fie reevaluat periodic de catre medicul de familie, pentru a se putea urmari complianta si aderenta acestuia atat la tratamentul medicamentos cat si la masurile non-farmacologice, adesea ignorate de cei mai multi pacienti hipertensivi. Una din principalele cauze ale unui control terapeutic slab o reprezeinta tocmai aceasta non-complianta la tratamentul antihipertensiv”, spune prof. dr. Maria Dorobantu, Presedinte al Societatii de Hipertensiune Arteriala.

Pe 17 mai, Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale, Societatea Romana de Hipertensiune Arteriala lanseaza o campanie de informare si educare medicala pentru publicul general cu privire la hipertensiunea arteriala si riscurile acestei boli.

Scopul campaniei este cresterea nivelului de constientizare si informare cu privire la HTA in randul populatiei generale, abordand metodele de diagnosticare si de preventie. Obiectivele principale sunt creşterea numarului de persoane care işi masoara tensiunea arteriala regulat, a celor care adopta un stil de viata care sa previna aparitia hipertensiunii arteriale, precum şi creşterea numarului de persoane cu hipertensiune arteriala controlata.

In acest context, se vor face testari gratuite pentru masurarea tensiunii arteriale si promovarea monitorizarii corecte si constante ale acesteia si, mai mult decat atat, persoanele interesate isi vor putea masura colesterolul si glicemia. Testarile gratuite vor avea loc pe 17 mai in trei orase din Romania – Bucuresti, Constanta si Focsani si au drept tinte identificarea pacientilor hipertensivi, necunoscuti anterior precum si a celor cunoscuti hipertensivi dar necontrolati.

In Bucuresti, campania se va desfasura in doua puncte- Spitalul Coltea si Piata Unirii, intre orele 9 si 18.00. Constantenii isi pot testa valorile tensionale in parcul Oleg Danovski intre orele 9 si 18.00, iar locuitorii din Focsani in Piata Unirii intre orele 9 si 16.00.

Sursa foto: Hepta 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului