Boli

#diabet #zahar din sange #insulina #injectii cu insulina

7 efecte secundare ale injectiilor cu insulina

Injectiile cu insulina sunt necesare in tratarea diabetului zaharat. De fapt, acestea sunt vitale, iar in lipsa acestora, pacientii care sufera de diabet pot intra in coma si pot ajunge chiar la deces. Totusi, pe cat de benefice sunt aceste injectii de insulina, pe atat de multe efecte secundare poate avea utilizarea lor.

Iata cateva dintre cele mai frecvente efecte secundare ale injectiilor cu insulina:

1 Imediat dupa injectia cu insulina, nivelul zaharului din sange scade radical. Ceea ce inseamna ca este posibil sa apara transpiratia, greata si cresterea ritmului respirator.

2 De asemenea, tot din cauza nivelului scazut de zahar din sange, unii pacienti pot lesina.

3 Injectiile cu insulina pot provoca iritarea pielii si aparitia inflamatiei. Acest efect advers apare adesea in cazul pacientilor care au nevoie de injectii regulate. Persoanele care isi fac injectii cu insulina mai multi ani la rand pot sa dezvolte alergii la nivelul pielii, precum mancarime si umflare.

4 Pentru ca nivelul zaharului din sange scade, acelasi lucru se intampla si cu metabolismul pacientului. Astfel, se produc modificari metabolice in creier si, uneori, pot sa apara convulsiile. Convulsiile sunt un simptom rar, iar acestea trebuie tratate doar de catre un medic.

5 Hipoglicemia este un alt efect secundar aparut in urma injectiilor cu insulina. Daca se injecteaza prea multa insulina in organism poate surveni scaderea tensiunii arteriale, ceea ce provoaca aparitia durerilor de cap, a somnolentei si a slabiciunii.

6 In cazuri extreme, injectiile cu insulina pot provoca hiperglicemie. In aceasta situatie, pacientul va urina frecvent, se va simti deshidratat si insetat, dar si foarte ametit.

7 Printre efectele adverse rare ale injectiilor cu insulina se numara varsaturile, inrosirea pielii in locul injectat, bataile neregulate ale inimii si lipsa de concentrare.
 

Sfaturi utile

  • Daca vrei sa mentii diabetul sub control si sa eviti administrarea injectiilor cu insulina in situatii de urgenta este recomandat sa acorzi foarte mare atentie consumului de zahar.
  • De asemenea, trebuie sa stii ca indulcitorii artificiali sunt destul de periculosi si ca ar trebui evitati.
  • Un alt lucru important este sa nu uiti sa iti faci injectia cu insulina cu 30 de minute inainte de masa. Cele mai buna locuri pentru injectii sunt bratele, coapsele si burta.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare