Boli

#cafeina #diaree #tulburari digestive #bauturi carbogazoase #indulcitori artificiali

7 alimente care iti provoaca tulburari digestive

De regula, tulburarile digestive sunt cauzate de anumite afectiuni stomacale de genul sindromului colonului iritabil sau refluxului gastroesofagian. De asemenea, un rol esential il are alimentatia, de aceea trebuie sa stai departe de produsele care iti pot afecta functionarea normala a tractului digestiv. Iata sapte alimente care provoaca diaree si indigestie.

1. Cafeina

Cafeina stimuleaza sistemul gastrointestinal si nu de putine ori duce la contractii puternice si la accelerarea tranzitului intestinal, chiar si la persoanele sanatoase. Totodata, cafeina are un puternic efect diuretic, conducand la agravarea deshidratarii produse de diaree.

2. Carnea rosie

Un alt aliment pe care nu trebuie sa il consumi in exces este carnea rosie. Desi este o sursa buna de vitamina B2, carnea rosie este greu de digerat. Inlocuieste-o cu alte surse de proteine, cum ar fi pestele sau carnea de pui, alimente mai usor de digerat.

3. Indulcitori artificiali

Evita produsele care contin indulcitori artificiali. Sucraloza, manitolul sau sorbitolul pot cauza diaree si flatulenta chiar si la persoanele care nu au probleme cu tractul intestinal.

4. Fibrele insolubile

Desi au nenumarate beneficii pentru organism, fructele si legumele crude, semintele sau nucile actioneaza ca un stimulent in sistemul digestiv si pot duce la aparitia diareei in anumite cazuri. Concentreaza-te asupra consumului de fibre solubile, cum sunt pastele, orezul, ovazul sau cartofii copti.

5. Alcoolul

Alcoolul irita sistemul gastrointestinal. In plus provoaca diaree si inrautateste procesul de deshidratare.

6. Grasimi

Evita grasimile din alimentatie din mai multe considerente. Pot provoca steatoree, o afectiune adesea dureroasa, caracterizata prin eliminarea de grasimi în cantitati mari prin fecale. Grasimea poate sa duca si accelerarea tranzitului intestinal.

7. Bauturile carbogazoase

Acidul din aceste bauturi provoaca un disconfort stomacal, ducand la balonare. Gazele si indigestia pot fi cauzate si de legume precum ceapa, usturoiul, fasolea sau broccoli.

Sursa foto: usnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului