Boli

#semne doc post-traumatic #soc post-traumatic

6 semne ca poti suferi de soc post-traumatic

Multe situatii de viata pot duce la declansarea unui soc post-traumatic. Un accident sau un dezastru natural, abuzurile domestice, sexuale, traumele medicale, un diagnostic grav sau pierderea unei persoane iubite sunt doar cateva dintre cauzele care pot provoca o trauma ce lasa urme. Sunt persoane care trec prin situatii dramatice si sufera apoi de soc post-traumatic ani de zile pana gasesc tratamentul potrivit. Cosmaruri, teama, ganduri negre, rememorarea evenimentului tragic, consumul excesiv de alcool sunt doar cateva semne ca poti suferi de soc-post traumatic. Iata la ce trebuie sa fii atent daca ai trecut printr-o situatie dramatica:

Hiperexcitabilitate

In urma unui eveniment traumatizat, o persoana poate exprimenta o serie de ganduri, sentimente, comportamente sau reactii fizice, toate manifestandu-se cu o intensitate puternica. Reactia chimica a corpului la o trauma poate face ca persoana respectiva sa ajunga intr-un mod extrem de supravietuire. La toate aceste stari se adauga si cea in care ajungi sa fii imobilizat de frica si sa iti pierzi controlul. S-ar putea sa ajungi sa observi ce esti coplesit si epuizat si nu poti sa te calmezi sau sa adormi noaptea.

Intruziune

Aceasta se manifesta ca o experienta de ganduri intruzive persistente si o serie de sentimente in legatura cu evenimentul traumatizant, iar de cele mai multe ori aceasta stare face mult rau. Cu cat aceste ganduri revin mai des si sunt mai persistente, cu atat persoana respectiva sufera mai mult pentru ca va retrai de fiecare data momentul traumatizant. Mintea nu poate fi controlata in niciun fel, in ciuda eforturilor de a nu mai rememora momentele neplacute.

Retrairea momentului

Retrairea momentului care a provocat socul este ceva normal in cazul celor care sufera de soc post-traumantic. Printre simptome se numara retrairea traumei continuu, cosmaruri si ganduri negre. Aceastra retraire a traumei ajunge sa afecteze viata de zi cu zi a persoanei in cauza.

Evitare

Este ceva normal ca persoana afectata sa incerce sa evite orice lucru sau situatie care ar putea continua sa declanseze gandurile si sentimentele legate de experienta traumatica. Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri este dorinta e evita oameni si locuri sau obiecte care provoaca teama si durere. Este un raspuns normal la o situatie anormala.

Comportament riscant

Cand cineva a trecut printr-un eveniment traumatizat, acea persoana nu mai are foarte mult control asupra situatiilor in care se afla. De multe ori, aceste persoane au tendinta de adopta un comportament riscant pentru a recrea circumstante, sentimente sau experiente similare cu cele care au provocat trauma pentru a actiona altfel acum, in speranta obtinerii unui rezultat diferit de cel care a dus la evenimentul traumatizant.

Consumul de alcool sau droguri

Exista o legatura destul de stransa intre socul post-traumatic si cresterea consumului de alcool sau droguri. Acesta este modul unor persoane care au suferit un soc de a crede ca se por vindeca. Acest comportamet poate duce la aparitia unor probleme mai grave, cum ar fi dependenta de alcool sau de substante periculoase. In plus, abuzul de alcool sau de droguri va impiedica persoana in cauza sa depaseasca trauma.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare