Boli

#probleme piele #iritatii #acnee #piele

6 probleme ale pielii care seamana cu acneea, dar nu au nicio legatura cu aceasta

De multe ori anumite afectiuni ale pielii care apar in zona fetei pot fi usor confundate cu acneea. Desi seamana ca si aspect, acestea nu au nicio legatura. Iata care sunt afectiunile care afecteaza tenul si seamana cu acneea, dar in realitate sunt cu totul altceva.

1. Rozaceea

Rozaceea este o afectiune cronica, inflamatorie, confundata deseori cu acneea. Desi exista mai multe tipuri, cea mai frecventa forma de rozacee implica inrosirea obrajilor si abundenta vaselor de sange vizibile, precum si denivelari asemanatoare acneei, in special in zona centrala a fetei. Rozaceea este declansata de raspunsul la alimentele picante, cofeina si alcool, tratamentul implicand modificari in stilul de viata, tratamente medicale si trecerea la produse de ingrijire care nu irita.

2. Foliculita

Foliculita este o problema obisnuita a pielii in perioada de vara, fiind o inflamatie a foliculilor de par. Ea este insotita de cosuri minuscule, rosii, care se pot umple cu puroi (au varfuri albe), de mancarime si durere, iar in cazurile severe chiar de plagi si cruste. Foliculita poate aparea oriunde de corp, fiind prezenta in special in zonele unde frecarea este frecventa cum ar fi coapsele, fundul, gatul sau axilele. Foliculita poate fi cauzata de bacterii si exista in mai multe variante, cum ar fi foliculita bacteriana sau foliculita pseudomonas. Cazurile usoare de foliculita se trateaza cu agenti de curatare pe baza de peroxid de benzoil sau pe baza de acid salicilic, servetele si creme, in timp ce cazurile mai severe pot necesita antibiotice orale.

3. Keratoza pilaris

Pilaris Keratosis este o afectiune cronica a pielii care se manifesta prin denivelari dure (rosii, albe sau colorate) si apare de obicei pe brate si pe coapse, care se simt ca un smirghel. Ea este cauzata de cantitatea anormala de cheratina care blocheaza foliculii de par. Desi este inofensiva, poate provoca mancarime si uscaciune. Pentru ameliorarea simptomelor se pot folosi creme hidratante, iar pentru tratare se recomanda retinoizi topici si creme care contin acid salicilic si cadi lactic - acestea eliminand celulele moarte ale pielii si prevenind infundarea foliculilor.

4. Dermatita periorala

Dermatita periorala este o eruptie cutanata inflamatorie bacteriana si apare de obicei in jurul gurii. Cea mai frecventa cauza a ei este utilizarea de steroizi topici, dar ea poate fi cauzata si de fluorizarea pastelor de dinti. Se recomanda intreruperea tratamentelor cu steroizi topici, evitarea cremelor grele de fata si a pastei de dinti fluorate. In schimb, se poate opta pentru substante de curatare si lotiuni delicate, care nu irita. Antibioticele orale si topice sunt si ele o optiune eficienta de tratament.

5. Hiperplazie sebacee

Hiperplazia sebacee este o afectiune genetica caracterizata de umflaturi in forma de gogoasa si se dezvolta pe frunte, obraji, nas si barbie. Aceste leziuni sunt de fapt glande de ulei marite. Este o afectiune benigna pe care oamenii aleg sa o trateze din motive estetice.

6. Fire de par crescute sub piele

Firele de par crescute sub piele sunt fire care s-au format, au crescut si s-au intors in piele, creand o umflatura. Ele pot arata exact ca aceneea, avand aspectul unei denivelari albe, rosii sau prezentand chisturi sub piele. Sunt frecvente in jurul zonei bichinilor si in zona axilei (la femei), si pe barbie, obraji si partea superioada a gatului (zona barbii, la barbati). De cele mai multe ori ele se retrag si dispar de la sine si este recomandat sa nu intervenim asupra lor pentru a nu irautati situatia.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare