Boli

#sanatate #memorie #mentinere memorie #probleme memorie

6 ponturi pentru a-ti mentine memoria intacta

Ti se intampla sa uiti unde ai pus cheile de la masina sau numele persoanelor pe care aibia le-ai cunoscut? Ei bine, problemele de memorie sunt din ce in ce mai frecvente in randul populatiei, iar cauzele sunt dintre cele mai diverse. Pentru a avea o memorie buna este important sa iti pastrezi sanatatea creierului. Iata cateva ponturi pentru a nu mai avea probleme cu amintirile!


1. Ramai activ din punct de vedere mental

Majoritatea medicilor recomanda activitatea fizica pentru a-ti mentine sanatatea si corpul in forma. Acelasi lucru se aplica si pentru minte. Toate tipurile de activitati de stimulare mintala iti vor mentine creierul intr-o forma buna, astfel ca nu vor mai exista pierderi de memorie.

In acest sens, este recomandat sa citesti ziare, sa rezolvi integrame sau puzzle-uri si chiar sa incerci sa schimbi traseul pe care il urmezi pentru a ajunge la locul de munca. De asemenea, poti incerca sa descoperi un instrument muzical sau sa inveti o limba straina. Toate activitatile care stimuleaza creierul sunt esentiale pentru a evita pierderile de memorie.


2. Socializeaza in mod constant

Socializarea joaca un rol important in a-ti mentine creierul intr-o forma buna. Asadar, nu ar trebui sa pierzi sansa de a fi alaturi de prietenii si familie la picnicuri, petreceri ori alte activitati. Mai mult decat atat, cand intalnesti persoane noi, te angajezi in discutii care te mentin activ si in forma. Socializarea joaca asadar un rol important pentru a evita problemele de memorie.


3. Fii organizat

Rezultatele mai multor studii arata ca oamenii au tendinta sa uite mai des atunci cand in casele lor este dezordine, cand lucrurile nu sunt pusa la punct. De aceea este bine sa-ti pui lucurile in ordine.

Incepe sa tii un jurnal unde sa notezi intalnirile importante, evenimentele si lucrurile pe care le ai de facut. Fa-ti liste de cumparaturi si pune, de fiecare data, lucrurile la locul lor. Astfel, odata ce te vei obisnui sa pastrezi lucrurile in ordine, nu-ti vei mai solicita creierul sa te ajute sa-ti amintesti diferite evenimente.


4. Incearca sa te concentrezi

Pentru a nu avea dificultati din cauza memoriei, este bine sa eviti sa faci mai multe lucruri deodata. Incearca sa te concentrezi la informatia pe care vrei sa ti-o amintesti. Daca te concentrezi suficient, iti vei aminti fragmente din ceea ce iti doresti sa afli, daca nu chiar intreaga poveste.


5. Fii activ din punct de vedere fizic

Activitatea fizica regulata imbunatateste circulatia sangvina, ceea ce face ca memoria ta sa ramana intacta. Expertii in sanatate spun ca adultii sanatosi ar trebui sa faca cel putin 150 de minute de activitati aerobice pe saptamana. De asemenea, 75 de minute de activitate fizica intensa pe saptamana este mai mult decat suficient.


6. Urmeaza o dieta sanatoasa

Creierul tau trebuie sa ramana sanatos, si pentru a reusi acest lucru, un rol important il joaca alimentatia. Pentru imbunatatirea memoriei este recomandat sa consumi fructe, legume si cereale integrale. De asemenea, alimentele bogate in proteine si sarace in grasimi iti vor face bine. In plus, este important sa consumi cat mai multe lichide, insa alcoolul ar trebui scos de pe lista. Alcoolul si drogurile pot cauza pierderi de memorie.

Sursa foto: collegeamerica.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare