Boli

#gripa #hidratare #alimentatie #imunitate #raceala

6 obiceiuri simple care cauzeaza raceala

Obiceiuri simple, pe care le consideri total inofensive, te pot imbolnavi. Ia cateva masuri, incearca sa iti intaresti sistemul imunitar si tine piept microbilor prin respectarea unor sfaturi simple.

Lipsa unei igiene corecte
Mancatul cu mainile nespalate poate fi un start perfect pentru raceala . Indiferent ca ai pus mana doar pe telecomanda, tastatura (obiecte care de altfel sunt pline de bacterii) sau nu ai facut nimic toata ziua, nu uita sa te speli pe maini cat mai des, cu atat mai mult inainte de a manca.
Schimbul de obiecte personale
Nu imprumuta nimanui obiectele tale de uz personal. periuta de dinti sau prosopul, spre exemplu, sunt lucruri pe care trebuie sa le folosesti numai tu. De asemenea, evita sa imparti bautura sau mancarea din acelasi recipient cu o persoana.
Un regim alimentar defectuos
O alimentatie deficitara, lipsita de vitamine, calciu sau proteine va perminte instalarea cu usurinta a gripei. Incearca sa mananci cat mai sanatos: cat mai multe fructe si legume. Spre exemplu, cele mai potrivite fructe pentru sezonul rece sunt cele bogate in vitamina C: portocale, lamai, kiwi, rodii, struguri sau mere. De asemenea, printre cele mai bogate legume in vitamina C se numara: ardeiul capia, ardeiul verde, varza, mararul si patrunjelul. Consuma-le ca atare sau adauga-le in mancare.
Lipsa hidratarii
Pentru a impusca doi iepuri dintr-o lovitura (hidratare si vitaminizare), consuma multe ceaiuri cu lamaie si compoturi de fructe. Daca nu iti este mereu la indemana sa prepari ceaiuri sau compoturi, bea o cantitate mare de apa.
Sedentarismul
Medicii recomanda sa facem miscare pentru a ne intari sistemul imunitar si pentru a avea un organism care sa poata lupta cu raceala. Daca nu ai timp sa mergi la sala nu este nicio problema, intotdeauna exista cateva posibilitati simple de a face sport: urca si coboara pe scari evitand sa folosesti liftul, fa cateva abdomene sau genuflexiuni, sari coarda sau achizitioneaza o bicicleta medicinala .
Ticurile nervoase
Un simplu gest ca rosul unghiilor poate duce la o raceala grava. Mainile in general si degetele in particular sunt pline de bacterii care, asupra unui sistem imunitar este slabit, pot face ravagii. Dezobisnuieste-te de a mai duce mainile la gura, cu atat mai mult daca nu te-ai spalat pe maini in prealabil.

Sfaturi:

  • Din cand in cand poti lua suplimente vitaminice care sa iti intareasca sistemul imunitar. Fie ca este vorba despre echinaceea, propolis sau ginseng, organismul tau va fi mai protejat.
  • Nu iesi din casa imediat dupa ce ti-ai facut baie/dus.
  • Odihneste-te cat ai nevoie – dormi cel putin 8 ore pe noapte.
  • Incearca sa reduci consumul de alcool si tutun – aceste doua vicii nu fac decat sa iti slabeasca sistemul imunitar.
Mai citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare