Boli

#telefon #mobil #microbi #infertilitate #insomnie #cancer

6 motive de ingrijorare fata de telefonul mobil

Nu exista nicio indoiala ca telefonul mobil a devenit un obiect extrem de practic. Ofera sentimentul de siguranta, posibilitatea de a comunica oricand doresti persoanele dragi si cu serviciile de urgenta, in caz de nevoie, facilitatea de a accesa internetul sau de a face inregistrari. Din pacate aceste multiple facilitati sunt umbrite de anumite riscuri pentru sanatate.

Iata 6 motive de ingrijorare care sa te faca sa nu abuzezi de acest mijloc de comunicare:

Tumori si cancer

Mobilul tau nu este de fapt un telefon. Este un radio cu emitator-receptor care emite raze cu o putere scazuta. Telefoanele celulare sunt lipite de ureche in momentul in care ascultam, zona ochilor, obrajii si gatul fiind expuse la un camp de unde radioelectrice.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca este posibil ca expunerea la radiatiile unui telefon celular sa induca sau sa favorizeze aparitia cancerului. OMS mentioneaza o serie de cercetari stiintifice care valideaza aceasta concluzie, insa doreste sa publice raportul in 2010.

Este dificil de masurat impactul expunerii la telefonul celular pentru ca anumite cancere se declanseaza dupa aproximativ 10 ani. Insa, pana in prezent cercetatorii au facut corelari intre folosirea telefonului mobil si tumori sau cancer la nivelul creierului. Caldura generata de celulare si apropierea de undele radio emise au fost banuite ca fiind la originea tumorilor din zona capului si a gatului. In lipsa unor rezultate certe, un numar mare de specialisti recomanda o mai mare precautie in folosirea telefoanelor mobile.

Siguranta copiilor

Dictonul „mai bine sa previi decat sa tratezi” se aplica in aceasta situatie in ceea ce-i priveste pe parinti si implicit pe copii. Un copil mic al carui creier nu este inca dezvoltat corespunzator, ale carei tesuturi sunt mult mai moi si al carui craniu este mai sensibil risca sa se expuna unei penetrari a radiatiilor mult mai mari decat in cazul unui adult. De aceea, este recomandat ca parintii sa limiteze folosirea telefoanelor in apropierea copiilor, in special a bebelusilor.

Contaminare cu microbi

Cercetatorii britanici au „patat” reputatia telefoanelor celulare pe scara mondiala cand au publicat rezultatele testelor cu privire la aceste aparate fara fir. Manevrarea permanenta a telefoanelor mobile si atingerea lor de piele, buzunare, genti, haine, birouri, poate crea un teren favorabil dezvoltarii bacteriilor. Microbii acumulati in tastatura sau in receptorul mobilului pot provoca aparitia unor boli precum gripa, infectii cu stafilococi si chiar meningita . Pentru a preveni imbolnavirea este suficient sa cureti regulat suprafata telefonului pentru a-l pastra mereu curat.

Insomnie

Nu exista nicio indoiala ca soneria telefonului mobil sau un apel telefonic neprevazut poate sa faca sa dispara somnul, ba chiar sa provoace insomnie. Intr-un studiu in care se cerceta calitatea somnului, s-a constatat ca participantii expusi la zgomotele produse de semnalele telefonului mobil (apelat, pierderea semnalului, primirea unor mesaje etc) au adormit mult mai greu, fata de un grup care nu a fost supus acestor zgomote. De asemenea, in afara de insomnie au fost semnalate si dureri de cap.

Infertilitate

In timp ce minutele petrecute la telefonul mobil cresc, numarul spermatozoizilor se diminueaza. Sunt concluziile unui studiu aparut in revista de specialitate a Societatii Americane de Medicina Reproductiva (American Society for Reproductive Medicine).

Barbatii care au obiceiul sa vorbeasca la telefon mai mult de 4 ore pe zi prezinta un risc de infertilitate, deoarece spermatozoizii devin neviabili. Cercetatorii isi continua cercetarile pentru a determina daca undele electromagnetice sunt cauza majora a acestei scaderi de viabilitate a spermatozoizilor sau daca modul de viata si alti factori profesionali afecteaza fertilitatea.

Risc de accident rutier

Folosirea telefonului mobil  la volan fara sistemul „maini libere” este una dintre cauzele accidentelor in trafic. De aceea, in 2002 s-a luat masura de interzicere a utilizarii celularului deoarece poate duce la distragerea atentiei soferului in trafic. In timpul unei conversatii telefonice, atentia este divizata intre a asculta, a gandi raspunsul si a vorbi, condusul fiind puternic perturbat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare