Boli

#depresie #apetit #viata reala # retele socializare #efecte creier

6 moduri ciudate prin care retelele de socializare iti afecteaza creierul

Retelele de socializare precum Facebook, Twitter ori Instagram au ajuns sa fie un bun fara de care unii oameni nu pot trai. Te-ai trezit si primul lucru pe care il faci este sa verifici ce este nou pe Facebook? Inainte sa mergi la culcare te uti la pozele postate de prietenii tai pe Instagram? Inseamna ca faci parte dintre persoanele care petrec o buna parte din timpul lor liber pe retele sociale. Acest lucru are insa si dezavantaje. Creierul poate fi afectat, iar comportamentul tau va avea de suferit.

1. Retelele sociale te pot influenta sa cheltuiesti mai multi bani

Noi cercetari arata ca utilizarea retelelor de socializare in exces poate fi corelata cu neputinta de a te controla, ceea ce expertii in marketing considera ca ar fi cauza cumparaturilor exagerate.

"Nu este vorba ca nu trebuie sa petreci timp pe Facebook, ci ca trebuie sa fii atent la cum te poate influenta acest lucru", a declarat Keith Wilcox, profesor la Universitatea din Columbia, potrivit rd.com.

2. Retelele sociale iti pot modifica apetitul

Potrivit "Women's Health", pozele cu mancare pot activa partea creierului asociata cu recompensele, numita si centrul placerii, motiv pentru care poti fi determinat sa mananci mai mult.

Unul dintre studiile realizate pe aceasta tema a aratat ca, daca te uiti la imagini cu mancare, chiar imediat dupa ce ai mancat, poti simti senzatie de foame.

3. Retelele de socializare iti pot afecta capacitatea de a gandi independent

Oamenii care petrec foarte mult timp pe retelele de socializare sunt mai predispusi la a deveni influentabili. Un studiu realizat la HP Labs a aratat ca persoanele care sunt active in social media sunt mai deschise la presiunea de grup de pe retelele de socializare.

Astfel, participantii la studiu erau mai dispusi sa-si schimbe parerile, dand "Like" anumitor poze sau activitati, daca a trecut suficient timp, incat acele poze sau activitati sa-si fi capatat notorietate.

4. Retelele de socializare pot afecta stima de sine

In urma unui studiu despre social media, realizat de doua universitati germane, s-a constatat faptul ca una din trei persoane s-a simtit mai rau (singur, frustrat, furios), dupa ce a petrecut timp pe Facebook.

Mare parte dintre sentimentele negative pe care persoanele care petrec timpul pe retelele de socializare le resimt este din cauza comparatiei cu prietenii. Astfel, fotografiile postate de prietenii virtuali la mare, la munte, in excursii cu prietenii pot reprezenta un motiv de depresie pentru utilizatorul de Facebook. Fericirea celorlati poate insemna nefericirea celui din fata calculatorului.

5. Retelele sociale pot afecta conversatiile din viata reala

Discutiile purtate pe site-urile de socializare pot afecta, ulterior, conversatiile din viata reala. Astfel, este posibil ca utilizatorii sa comunice succint, folosind cat mai putine cuvinte, la fel cum s-au obisnuit pe chaturi. Este un efect pe care multi dintre cei care petrec foarte mult timp pe Facebook nu il constientizeaza, cel putin nu pe moment, insa, in timp, relatia cu cei din jur poate fi afectata.

6. Retelele sociale iti pot afecta comportamentul

Social media reprezinta un focar de comportament rau: imagini violente, fanfaronada, incitare la actiuni necugetate si chiar un atac asupra gramaticii. Daca simti ca esti iritat, agasat si enervat fara sa ai un motiv clar, poate fi din cauza timpului petrecut pe Facebook, care ti-a stimulat anumiti centri nervosi ai creierului.

Sursa foto: abc.net.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului