Boli

#somn #odihna #mituri #relaxare #sanatate

6 mituri referitoare la somn

Imi ajung opt ore de somn pe noapte?  Daca dorm mai mult, inseamna ca am o viata sanatoasa? Daca iau somnifere , voi avea un somn linistit si odihnitor? Citeste in continuare pentru a afla raspunsul la toate intrebarile tale referitoare la somn pe baza celor mai intalnite mituri.

1. Pentru a da un randament cat mai bun iti trebuie opt ore se somn

Sa nu credeti ca acesta este un numar magic al somnului. Fiecare dintre noi are nevoie de intervale diferite de odihna in functie si de stilul de viata, locul de munca si chiar de alimentatie. 

2. Daca poti dormi, somnul cat mai mult este intotdeauna sanatos

In cele mai bune visuri poate! Cum in zilele noastre cercetatorii fac studii despre absolut orice, s-a descoperit ca aceia care dorm mai mult de opt ore pe noapte mor mai repede decat cei care dorm intre sase si opt ore, intru-cat sunt mai predispusi la depresii si chiar diabet. 

3. Pentru unii oameni sunt suficiente 4 ore de somn

Cunoastem si VIP-uri care declara ca dorm foarte putin, cum ar fi Bill Clinton, Madonna sau Margaret Thatcher , dar care in opinia specialistilor nu sunt constienti de faptul ca au acumulat o oboseala cronica , ce poate duce la o multime de alte probleme destul de grave. 

4. Trezitul in timpul noptii duce la o zi in care vei fi obosit.

Din contra, acest lucru face parte din ciclul natural al vietii. Un studiu efectuat asupra a 15 persoane a demonstrat ca aceia care se trezeau dupa cateva ore de somn si apoi isi continuau somnul au declarat ca niciodata nu s-au simtit mai bine, prin urmare acest mit nu are niciun fundament. 

5. Este nevoie de somnifere pentru cei care au insomnie in fiecare noapte.

Medicamentele pentru dormit ajuta doar in cazul problemelor de somn pe termen scurt cauzate de stres, de pierderea serviciului sau a unei persoane dragi, sau a unui zbor transatlantic. Persoanele cu acest tip de problema, pe termen lung, au nevoie de o terapie speciala, esentiala de antrenare a perceptorilor de somn si invatare a organismului si creierului. Aici ma refer la culcarea la aceeasi ora, in acelasi pat, evitand televizorul si laptopul, cafeaua cu cel putin sase ore inainte de ora stabilita de culcare precum si alte schimbari. Studiile amintite scot in evidenta ca acest tip de terapie este echivalentul somniferelor pe termen scurt, dar intr-un fel mult mai benefic organismului. 

6. Poti recupera somnul pierdut din weekend in timpul saptamanii

A petrece noptile din weekend cu gandul de a recupera candva in timpul saptamanii se numeste "bulimia somnului", lucru ce modifica ritmul circadian si ne face sa ne revenim chiar mai greu. Prin urmare, in loc sa corectam deficitul saptamanii ce tocmai a trecut, setam un ciclu de nesomn pentru saptamana ce urmeaza. Speclistii in Medicina somnului de la Academia Americana sustin teoria ca "trupul iubeste consistenta".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare