Boli

#sedentarism #diabet #varice #stres #ingrasare #imbatranire

6 efecte ale sedentarismului

Ai un job care te forteaza la sedentarism ? Ei bine, pe cat de placut,  lejer si convenabil poate parea la prima vedere, trebuie sa stii ca statul pe scaun ore in sir zilnic, poate avea efecte nocive asupra sanatatii tale.


Mai mult decat atat, in cazul in care mergi cu masina personala, iar cand ajungi acasa te asezi din nou pe canapea, in fata televizorului, lucrurile sunt cu atat mai grave.


Din pacate, in aceasta situatie se afla o mare parte din populatia lumii. Tuturor, ne place sa stam cat mai linistiti, fara sa depunem vreun efort oricat de mic. De cele mai multe ori, cei mai multi prefera sa ia liftul, desi nu au poate decat un etaj de urcat, merg cu masina pana la piata care se afla la o statie de casa sau aleg sa stea in fata televizorului in loc sa iasa intr-un parc, sa se plimbe ori sa alerge.


Iata cateva dintre cele mai nocive efecte ale sedentarismului.


1  Ingrasarea


Daca ai un organism cu tendinte de ingrasare, sedentarismul v-a accentua aceasta stare. Sunt foarte multe persoane care s-au plans de faptul ca din cauza muncii de birou au luat mai mult si mai repede in greutate, chiar daca regimul alimentar a fost unul obisnuit.


Acest lucru este cauzat de modificarile metabolice care diminueaza arderea grasimilor si fac ca organismul sa depoziteze surplusul de energie sub forma de grasimi.


Sedentarismul duce adesea la supraponderabilitate si chiar obezitate, afectiuni care, de multe ori, degenereaza in boli cardiovasculare, infarcturi, accidente cerebrale, vasculare etc.


2  Imbatranirea prematura


Viata sedentara grabeste imbatranirea celulelor organismului din cauza faptului ca tonusul corpului scade tocmai pentru ca lipseste lipsa miscarii fizice. Din acest motiv, persoanele care fac sport se mentin tinere pentru mai multa vreme si arata mai bine decat cele sedentare.


Asadar, daca nu gandul ca trebuie sa iti mentii silueta nu te stimuleaza prea tare, poate o face gandul ca poti imbatrani inainte de termen.


3  Risc de diabet


Medicii si oamenii de stiinta sustin faptul ca sedentarismul determina ca genele care regleaza cantitatea de grasimi si glucoza din organism sa isi inceteze activitatea. Aceasta situatie tulbura functionarea normala si corecta a metabolismului, provocand diverse boli cum ar fi diabetul zaharat de tip II.


4 Aparitia varicelor


Din cauza faptului ca sedentarismul poate duce la impiedicarea circulatiei adecvate a sangelui in vene, mai ales in zona picioarelor, pot aparea varice. De asemenea, odata cu trecerea timpului se pot instala trombi la nivelul vaselor de sange care intr-un final se pot misca si pot bloca diverse vase de sange , ajungandu-se astfel la infarct si chiar deces.


5  Lipsa eliberarii stresului


Prin miscare, creierul elibereaza endorfine (hormonul fericirii), ceea ce ajuta corpul sa se relaxeze si implicit ajuta la instalarea starii de bine. Sedentarismul favorizeaza retinerea stresului, lucru care poate duce la dezechilibre psihice, dar si boli cardiace , metabolice sau chiar cancer.


Dureri de spate


Daca efortul fizic prelungit provoaca dureri, acelasi lucru se intampla si in cazul sedentarismului. Lipsa miscarii fizice si mentinerea aceleiasi pozitii pentru un timp indelungat poate da dureri de spate, gat si umeri. Mai mult decat atat, in timp, din cauza pozitiei defectuoase se pot instala afectiuni grave ale coloanei vertebrale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare