Boli

#alzheimer #simptome alzheimer #simptome boala

5 semne timpurii ale bolii Alzheimer

Foarte multe persoane considera ca primul simptom care apare in cazul imbolnavirii cu Alzheimer este pierderea de memorie , insa exista alte semne de avertizare la debutul bolii, semne pe care nu trebuie sa le ignori.


Potrivit specialistilor, uneori chiar si medicii ignora semnele timpurii ale bolii Alzheimer deoarece sunt foarte concentrati asupra pierderilor de momorie.

In acest an, cercetatorii spanioli au descoperit ca mai mult de o treime din adultii care se imbolnavesc de Alzheimer au urmatoarele simptome la inceputul bolii:


Modificari de personalitate


O persoana foarte placuta, calda si prietenoasa cu toata lumea, s-ar putea transforma brusc intr-una usor morocanoasa la inceput si din ce in ce mai nesuferita pe masura ce inainteaza in varsta, daca este bolnava de Alzheimer. De asemenea, un alt simptom des intalnit este atunci cand o persoana foarte glumeata si vorbareata incepe sa spuna lucruri nepotrivite si sa faca acuzatii fara motiv.

Aceste modificari de personalitate nu trebuie ignorate, mai ales de prieteni, familie si in general persoanele care le observa. Se recomanda un control medical riguros si inceperea tratamentului medicamentos de indata.


Simplificarea lucrurilor uzuale


De obicei, daca o persoana obisnuita cu lucruri complicate, incepe brusc sa doreasca sa le simplifice, poate fi un semnal al faptului ca este bolnav de Alzheimer. De exemplu, daca un bucatar impatimit incepe sa evite retete complicate si daca un colectionar incepe sa simplifice modalitatea de aranjare si categorisire a obiectelor sale preferate, sunt sanse marite ca el sa sufere de aceasta boala grava.

De asemenea, atunci cand cineva nu mai este in stare sa repare lucruri simple (un maner stricat, un bec ars etc), ar trebui sa se efectueze un control medical.


Probleme de vedere


Problemele de perceptie vizuala si de coordonare in spatiu, preced problemele de memorie specifice bolii Alzheimer. Este foarte posibil ca la debutul bolii, persoana afectata sa aiba probleme de vedere atunci cand conduce, cand urca sau coboara scarile si chiar si cand merge pur si simplu pe jos.

Intr-un stadiu mai avansat al bolii, persoana in cauza poate ajunge sa nu se mai recunoasca pe sine in oglinda sau intr-o reflexie, din cauza modificarii vederii in combinatie cu pierderile de memorie.


Probleme de vorbire


Gasirea cuvintelor potrivite intr-o discutie cu prietenii sau familia poate reprezenta o problema pentru cei care sufera de Alzheimer in faza incipienta. Repetarea unor cuvinte sau propozitii si blocarea in mijlocului unei fraze pentru cautarea unui cuvant foarte simplu este de asemenea un simptom frecvent al celor care se confrunta cu aceasta boala grava.

Desigur, acest lucru se poate intampla oricui, dar atunci cand se are loc in mod frecvent, trebuie sa reprezinte un semn de alarmare .


Retragere sociala


Din cauza simptomelor mai sus amintite (dificultate in gasirea cuvintelor potrivite, a modificarilor de personalitate etc) cei care sufera de Alzheimer incearca sa evite socializarea tocmai pentru ca le este jena de situatia in care se afla si incearca sa evite astfel o depresie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare