Boli

# deficienta vitamina k #semne tacute #vitamina k

5 semne tacute ale deficientei de vitamina K. Tu le ai?

La adulti deficienta de vitamina K este destul de rara, ea manifestandu-se in special la copii. Adultii isi iau aportul de proteine, minerale si vitamine din mancarea consumata si din ceea ce corpul nostru secreta in mod natural. Totusi, in cazul unei deficiente de vitamina K la adulti, simptomul principal este inabilitatea sangelui de a se mai coagula, determinand astfel sangerari in exces.

Dar care sunt semnele tacute care ne avertizeaza asupra acestei afectiuni, inainte de a fi prea tarziu?

 

1. Te invinetesti usor

O vanataie apare atunci cand sangele este blocat sub piele, de obicei din cauza unei lovituri care a deteriorat un mic vas de sange. O lovitura, o zgarietura sau orice mai pune presiune asupra vaselor de sange superficiale poate cauza aparitia unei vanatai. Totusi, daca acestea apar cand de abia te atingi de masa sau suferi o zgarietura minora, ar trebui sa iti pui niste semne de intrebare si sa consulti un medic.

 

2. Ai mici cheaguri de sange sub unghii

Coagularea sangelui dureaza mai mult in cazul deficientei de vitamina K, asadar la cea mai mica lovitura sau zgarietura e posibil sa sangerezi excesiv. Totusi, in cazul vanatailor in apropierea extremitatilor - maine sau picioare - sangele se va coagula in mici cheaguri care apar sub unghii. in astfel de situatii e de preferat sa consulti un doctor cat de repede, acesta fiind unul dintre semnele definitorii ale deficientei de vitamina K.

 

3. Ai sangerari excesive

Sangerarile pot fi de diferite tipuri, dar sangele nu se coaguleaza la viteza normala in niciuna dintre situatii. Situatiile care ar trebui sa-ti atraga atentia pot fi sangerarile nazale, cele menstruale sau chiar gingiile care iti fac probleme. in corp, vitamina K lucreaza la unison cu o proteina produsa in mod natural, care ajuta la coagularea sangelui, iar daca unul dintre cei doi compusi lipseste, apar afectiuni.

 

4. Dezvolti simptome ale artritei

Vitamina K mai contribuie si la sanatatea sistemului osos, oferind oaselor o densitate minerala care scade riscul fracturilor la sold de exemplu. Problema cu aceasta deficienta din corp este ca odata ce nivelul de vitamina K scade vertiginos, oasele si cartilajele tale nu isi iau aportul minim de minerale, cauzand un risc ridicat de osteoporoza.

 

5. Ai probleme cu inima

Atunci cand nivelul de vitamina K din corp este scazut, calciu se poate depozita pe exteriorul tesuturilor moi, cum ar fi arterele, in loc sa ajunga in oase. Acest lucru, pe langa ca slabeste rezistenta oaselor, provoaca in timp calcificare vasculara si creste riscul bolilor cardiace.

Toate vitaminele si mineralele au un rol extrem de important in functionarea normala a corpului nostru. Odata ce apare o deficienta de orice fel, apar si primele semna ca ceva nu e in regula. E important sa stii care sunt acestea si sa-ti asculti corpul, pentru cere ajutorul unui medic si pentru a trata orice afectiune inca din faza incipienta. Deficienta de vitamina K poate fi una destul de periculoasa, cauzand chiar si probleme cardio-vasculare daca nu este tratata la timp.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului