Boli

#semne infarct #infarct

5 semne subtile ale unui infarct pe care nu le bagi in seama

Cu siguranta ai vazut in filme scene in care un personaj are atac de cord. De obicei, victima se strange de piept, se clatina pe spate si cade dramatic inainte de a fi dusa de urgenta la spital. Dar, in viata reala, un atac de cord este adesea mult mai putin teatral. De fapt, multi oameni nici macar nu stiu ca au un atac de cord.

In 2016, revista Circulation a Asociatiei Americane a Inimii (American Heart Association) a raportat ca aproape jumatate din toate atacurile de cord – 45% - sunt ceea ce medicii numesc "silentioase", ceea ce inseamna ca nu provoaca simptomele clasice, cum ar fi durerea in piept sau in bratul stang. Si, potrivit Clinicii Cleveland, numarul este chiar mai mare - ei spun ca se estimeaza ca intre 50 si 80 la suta din toate atacurile de cord pot fi silentioase.

Desi, in unele cazuri, un atac de cord silentios poate sa nu provoace niciun simptom, de obicei exista un fel de indiciu ca ceva nu este in regula. Doar ca ar putea fi atat de minor incat persoana care sufera atacul de cord sa nu-si dea seama ce se intampla de fapt. Acest lucru poate intarzia cautarea unui tratament medical adecvat, ceea ce poate duce la un sfarsit tragic. 

Iata, asadar care sunt semnele unui infact silentios pe care NU trebuie sa le ignori niciodata.

1. Dificultati de respiratie

Cu totii avem uneori dificultati de respiratie, de la depunerea unui effort pana la un atac de panica. Dar este, de asemenea, unul dintre cele mai subtile semne de atac de cord, mai ales la femei. "Respiratia si inima, care pompeaza sangele in mod eficient sunt strans legate", scrie Healthline. Daca ai dificultati de repiratie, fara un motiv aparent (lipsa efortului), mergi imediat la medic pentru un control. 

2. Indigestie sau arsuri gastrice

Daca ai frecvent indigestie si arsuri gastrice, fara motiv (nu ai consumat prajeli, mancaruri grele sau picante), poate fi semnul unor probleme cardiace. Acelasi lucru este valabil si in cazul durerilor in piept. Apeleaza de urgenta la ajutor medical in cazul in care ai aceste simptome. 

3. Durere in maxilar si/sau in gat

Durerea toracica care radiaza in josul bratului stang este un simptom de atac de cord de care probabil ati mai auzit. Dar durerea provocata de un atac de cord poate aparea si in alte locuri, iar maxilarul si gatul sunt adesea in linia intai. Ceea ce poti crede ca este o durere de dinti, poate fi, de fapt, o problema cardiaca. 

4. Transpiratia 

O zi calduroasa sau o sedinta la sala de sport sunt ambele menite sa te faca sa transpiri, iar datorita transpiratiilor nocturne, femeile care trec prin menopauza sunt obisnuite sa se trezeasca cu asternuturile ude. Dar daca te trezesti ca transpiri in timp ce simti si un disconfort in piept, brat, gat sau maxilar, mergi la spital. Un studiu din 2005 de la Universitatea Illinois din Chicago a constatat ca transpiratia, in combinatie cu orice fel de durere in aceste zone, ar putea fi un predictor fiabil al unui atac de cord.

5. Un sentiment general de neliniste

Nu va simtiti in regula, dar nu stiti exact de ce? Este o idee buna sa va faceti un control al inimii, chiar daca nu credeti ca prezentati semnele clasice ale unui atac de cord. Medicul cardiolog Robert Lagera declarat ca "o stare generala de disconfort" si "o senzatie generala de neliniste" pot indica un atac de cord tacut. Medicul indeamna oamenii sa nu stea sa astepte si sa mearga de urgenta la medic. Acesta a mai adaugat ca, cu cat se asteapta mai mult timp pentru o evaluare, cu atat este mai probabil sa existe daune ireversibile. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului