Boli

#stomatologie #dinti #boala parodontala #sanatate orala #inflamatie gingii

5 semne care iti arata ca stai prost cu sanatatea orala

Sanatatea orala este la fel de importanta precum sanatatea oricarei alte zone a corpului, doar ca uneori este pusa pe planul doi, fie din neglijenta, fie din credinta conform careia "daca nu doare, inseamna ca nu este grav". Nu ar trebui sa gandesti in acest mod, deoarece de la un punct incolo, sanatatea orala devine greu de remediat, iar costurile cresc pe masura ce amani vizita la medic. Si, totusi, cand este cazul sa mergi la dentist?

In principiu, este bine ajungi la un cabinet imediat ce observi urmatoarele semne care iti arata ca nu stai prea bine cu sanatatea orala.

1. Ti se umfla gingiile

Umflarea gingiilor nu este normala, asa ca, daca observi ca te confrunti cu aceasta problema, ia masuri imediate, deoarece ea poate anunta o boala parodontala aparent simpla, dar care evolueaza foarte repede: gingivita.

2. Iti sangereaza gingiile

Sangerarea gingiilor este urmatorul pas dupa umflarea lor si este un semn ca gingivita incepe sa se transforme intr-o boala parodontala in toata regula. Daca observi semnele gingivitei la timp si te adresezi unui medic dentist, sansele de a-ti salva dantura sunt foarte mari. In schimb, daca ignori sangerarile gingivale, poti face parodontoza, o afectiune care la randul ei poate duce la pierderea dintilor.

3. Respiratia este urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare nu este cauzata intotdeauna de probleme ale sanatatii orale. Unele medicamente, alimente sau tulburari digestive pot provoca respiratia urat mirositoare, insa in majoritatea cazurilor, halena are la baza o problema orala. Poate fi vorba despre carii mai mult sau mai putin vizibile, despre igiena orala necorespunzatoare sau despre xerostomie (gura uscata).

4. Simti ca ti se misca dintii

Daca sunt sanatosi, dintii nu ar trebui sa se miste, insa, daca simti ca se intampla acest lucru, inseamna ca sanatatea ta orala nu este in cea mai buna forma si ca trebuie sa mergi la dentist. Placa bacteriana din cavitatea bucala poate duce la infectii si la erodarea testutului moale si a osului, situatie in care dintii nu mai au sustinerea necesara si incep sa se miste.

5. Ai senzatii de arsura la nivelul gurii sau limbii

Te confrunti frecvent cu senzatii de arsura la nivelul gurii sau al limbii? Este posibil sa suferi de glosodinia sau sindromul gurii arzande. Cauza acestei probleme nu este cunoscuta, insa este bine sa ceri sfatul unui specialist pentru a vedea ce poti face pentru a o remedia.

Sursa foto:emedicalnews.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului