Boli

#analize de sange #gliecemie #hiperglicemie #diabet

5 semne care arata clar ca ai glicemia crescuta

Glicemia crescuta netratata poate duce, in timp, la afectiuni renale si la diabet. Recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este ca cel putin o data pe an sa se efectueze un set de analize de sange.

Glicemia reprezinta nivelul zaharului din sange. Masurata dimineata, pe nemancate, glicemia normala este, la o persoana sanatoasa, cuprinsa intre 70 si 100 mg/dl. O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerata hiperglicemie.

Iata principalele simptome ale unui nivel ridicat al zaharului in sange:

Ai gura uscata

Cand rinichii nu mai pot elimina glucoza, corpul devine deshidratat. Atunci apare setea si senzatia permanenta de gura uscata. Deshidratarea dauneaza organismului si duce si la alte simptome, printre care cresterea nivelului zaharului din sange.

Mergi des la baie

Desi pare ilogic, setea crescuta este legata de urinarea frecventa. Cand nivelul zaharului din sange este ridicat, organismul directioneaza excesul de lichid catre rinichi, determinandu-i sa lucreze suplimentar pentru a filtra sangele si pentru a produce o cantitate suplimentara de urina. Setea crescuta poate duce la cresterea consumului de lichide, insa chiar si asa, o productie crescuta de urina trebuie sa fie un semnal de alarma cu privire la cresterea nivelului de zahar din sange.

Te concentrezi greu

Asa cum masinile au nevoie de combustibil, corpul uman are si el nevoie de un tip de combustibil pentru a functiona optim. Acesta este reprezentat de glucoza, care alimenteaza organismul, iar atunci cand nu este suficienta insulina pentru a transporta acel combustibil prin corp, organismul nu are energia necesara. Asa apare oboseala generala si lipsa de concentrare.

Vanataile si zgarieturile dispar greu

Un nivel crescut de zahar in sange poate incetini procesele naturale de vindecare ale organismului. Cand glicemia este ridicata, arterele sanguine devin rigide, determinand o ingustare a vaselor si scaderea fluxului sanguin in organism. Sangele nu ajunge la rani atat de repede, astfel ca acestea primesc putin oxigen si substante nutritive ca sa combata infectiile si sa le ajute sa se vindece.

Pantalonii iti sunt largi

Desi ar putea parea un efect secundar pozitiv, scaderea in greutate cauzata de cresterea nivelului de zahar din sange este extrem de nesanatoasa. Organismul lucreaza la arderea grasimilor in loc sa utilizeze glucoza pentru a genera energie. Astfel, cantitati mari de glucoza parasesc corpul prin urina. Daca pierzi in greutate fara iti fi schimbat dieta sau fara sa faci mai mult sport, acesta ar putea fi un semn al hiperglicemiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare