Boli

#sanatate #boli #transmitere boli #poduse cosmetice

5 lucruri personale care iti pot afecta sanatatea daca le imparti cu altii

Iti place sa fii generoasa cu cei din jur si sa-i ajuti cu orice ti-ar cere? Desi comportamentul tau este unul binevoitor si de apreciat, trebuie sa stii ca uneori este mai bine sa fii egoista si sa tii lucrurile personale pentru tine. Motivul: chiar atunci cand te astepti mai putin, sanatatea ta poate fi afectata de obiectele pe care le imparti cu ceilalti. Astfel, este mai bine daca nu ti-ai imprumuta lucrurile personale cunoscutilor.

1. Antiperspirantul

Antiperspirantul este un produs personal care nu ar trebui folosit decat de tine. Odata aplicat pe piele, acesta interactioneaza cu electrolitii din transpiratie si impiedica glandele sudoripare sa secrete lichidul specific. Asadar, antiperspirantul blocheaza transpiratia, insa ar trebui sa stii ca pe suprafata produsului se aduna zilnic bacterii, germeni si fungi. Odata ce produsul este folosit de altcineva, bacteriile voastre se vor amesteca, ceea ce poate duce la aparitia unei infectii.

2. Unghiera si forfecuta pentru cuticule

Unghiera si forfecuta pentru cuticule sunt doua obiecte personale care ar trebui folosite de o singura persoana. Daca le-ai dezinfecta foarte bine dupa ce sunt folosite de altcineva, riscul de a te alege cu o afectiune este mai mic, insa decat sa risti, mai bine pastreaza-le doar pentru tine. Cand folosesti forfecuta pentru unghii, este posibil sa iti provoci microtraumatisme, adica spatii excelente pentru patrunderea bacteriilor sau a altor microbi. Preferi sa fie microbii tai, nu?

3. Produsele de machiaj

Sunt anumite produse si accesorii de machiaj pe care nu ar trebui sa le imprumuti nici macar celei mai bune prietene. Desi produsele de machiaj contin tot felul de conservanti cu rol antibacterian, pentru siguranta sanatatii tale indicat ar fi ca produsele tale de machiaj sa fie folosite doar de tine. De exemplu, mascara si rujul nu ar trebui niciodata sa fie folosite de mai multe persoane, mai ales daca acestea prezinta simptome de raceala sau sufera de alte afectiuni.

Pensula pentru uniformizarea fondului de ten, buretelul pentru fondul de ten si pensula pentru pudra sunt ascunzisuri ideale pentru bacterii, iar odata ce le folosesti dupa altcineva, acele bacterii vor ajunge pe tenul tau.

4. Lamele de ras

Lamele de ras pot provoca mici taieturi pe piele, care la randul lor pot produce o usoara sangerare. Niciodata nu imparti aceeasi lama de ras cu o alta persoana. Chiar daca nu poti vedea cu ochiul liber, este posibil ca pe lama sa ramana urme microscopice de sange, bacterii si virusuri. Daca folosesti lama dupa o alta persoana, microorganismele au cale libera spre sangele tau si asa te poti alege cu boli infectioase periculoase. Hepatita B este doar una dintre afectiunile care pot fi transmise prin folosirea lamei de ras dupa o alta persoana.

5. Periuta de dinti

Sub nicio forma nu ar trebui sa imprumuti periuta ta de dinti unei alte persoane, chiar daca este vorba despre cineva din familie. In cavitatea bucala se dezvolta mii de bacterii, iar o parte dintre acestea ajung pe periuta de dinti, unde se inmultesc in continuare. In momentul in care te speli pe dinti cu o periuta folosita de altcineva, agentii patogeni ajung in cavitatea ta bucala, unde pot provoca de la o simpla infectie, pana la afectiuni mult mai serioase, cum ar fi hepatita B sau anumite boli respiratorii.

Sursa foto: deltadentaliablog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului