Boli

# sanatate sani #cancer #cancer de san

5 lucruri pe care orice femeie ar trebui sa le stie despre sanatatea sanilor

Anual, mii de femei sunt diagnosticate cu cancer de san. Este cea mai intalnita forma de cancer in randul femeilor, dar si cea cu cele mai mari sanse de vindecare. Iata cateva informatii pe care fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca - nu doar despre cancerul mamar, dar si despre sanatatea sanilor, in general.

 

1. E posibil sa porti masura gresita la sutien

Este valabil in cazul multor femei - se crede ca 8 din 10 femei poarta un sutien care nu li se potriveste. Sutienele prea stramte sau prea largi pot provoca unele probleme de sanatate: dureri de spate si de umeri, deformari ale spatelui si chiar tulburari digestive

2. Afla daca ai un istoric familial al cancerului de san

Femeile cu mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA2 prezinta un risc mai mare de cancer de san: 55-65% pentru BRCA1 si 45% pentru BRCA2.

Daca ai in familie cazuri de cancer mamar, medicul iti poate recomanda sa faci teste pentru a descoperi daca exista aceste mutatii genetice.

3. Nasterile si varsta sunt factori de risc pentru cancerul de san

Femeile care au avut prima menstruatie inainte de 12 ani, care au avut primul copil dupa varsta de 30 de ani sau care nu au dat nastere au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de san. Autoexaminarea sanilor in fiecare luna si controlul la medic, pentru efectuarea preventiva a unei ecografii sau mamografii, sunt importante pentru a evita aparitia cancerului de san.

Una dintre cele mai bune metode de investigatie este o astfel de mamografie cu tomosinteza, recomandata femeilor care au peste 40 de ani. Mamografia cu tomosinteza depisteaza mai cu o mai mare acuratete formatiunile benigne sau maligne, comparativ cu mamografia digitala standard 2D.

4. Exista metode de prevenire a cancerului de san

Cercetarile au aratat ca unele modificari ale stilului de viata pot reduce riscul aparitiei cancerului de san. Principalele recomandari tin de renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, mentinerea unei greutati normale, exercitiul fizic si evitarea expunerii la radiatii.

5. Este bine sa iti examinezi sanii lunar

Cel mai bun moment pentru autoexaminare este la cateva zile dupa aparitia menstruatiei. Palparea sanilor se face in fata oglinzii, urmarind daca exista orice fel de modificare legata de forma sau dimensiunea sanilor. Discuta cu medicul daca observi modificari sau simptome precum caldura sau mancarime.

Mai multe informatii poti afla din acest articol despre cancerul de san.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare