Boli

#vaccin antigripal #gripa #vaccinare #imunizare

5 lucruri importante despre vaccinul antigripal

Cea mai buna varianta prin care poti lupta impotriva virusul gripal este vaccinarea. Totusi, pentru ca exista o serie de mituri si neclaritati in ceea ce priveste vaccinul antigripal, descopera cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre acesta.

1 Nu poti lua gripa de la vaccin


In mod sigur cunosti si tu o persoana care spune ca nu isi va face vaccinul pentru ca ultima oara cand l-a facut, chiar s-a imbolnavit din aceasta cauza. Medicii sustin insa ca este imposibil sa iei gripa tocmai din cauza vaccinului. Explicatia este ca vaccinul iti imunizeaza corpul abia dupa doua saptamani. In cele doua saptamani, esti expus riscului de imbolnavire .

2 Toamna este cel mai bun moment pentru vaccinare

La inceput de toamna, cand temperaturile incep sa scada, este cel mai recomandat sa iti faci vaccinul. De obicei, virusul gripal incepe sa se dezvolte in perioada octombrie - noiembrie si tine toata iarna, uneori chiar si primavara. Daca totusi nu l-ai facut la momentul cel mai potrivit, te poti vaccina si mai tarziu... daca nu ai racit deja.

3 Aproape toata lumea ar trebui sa se vaccineze

Oricine vrea sa evite imbolnavirea cu gripa ar trebui sa isi faca vaccinul, dar nu inainte de a discuta cu medicul. Unele persoane sunt mai sensibile si pot dezvolta anumite complicatii in urma vaccinarii antigripale. In general, persoanele trecute de 50 de ani, copiii sub 6 luni si femeile insarcinate sunt grupele de persoane supuse anumitor riscuri. Cel mai bine este sa se discute cu medicul de familie inaintea vaccinarii.

4 Pot exista efecte secundare minore

Este foarte posibil ca in urma vaccinarii antigripale sa apara o serie de efecte secundare. Printre cele mai frecvente efecte se numara:

- inflamatie sau durere in zona intepaturii
- febra, slabiciune
- dureri musculare .

Contacteaza medicul daca aceste simptome dureaza mai mult de doua zile.

5 Vaccinul nu te imunizeaza instant

Din pacate, vaccinul antigripal nu te imunizeaza inca din prima secunda cand il faci. Dureaza, in medie, doua saptamani pana cand in corpul tau se construieste imunitatea suficient de puternica pentru a te proteja de imbolnavire. Asadar, in primele doua saptamani de la vaccin, sunt totusi sanse sa faci gripa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului