Boli

#investigatii medicale #investigatii

5 investigatii medicale pe care trebuie sa ti le faci anual

Consultul medical de rutina si investigatiile anuale au un rol foarte important in preventia unor afectiuni grave sau in depistarea precoce a acestora. Multe persoane merg la medic doar atunci cand prezinta simptome. Din pacate, acest lucru duce la depistarea unor boli in stadii deja avansate, ceea ce face tratamentul mai putin eficient. De aceea, este important sa nu neglijam recomandarile specialistilor privind investigatiile de rutina. Este important de stiut ca investigatiile de rutina pot sa difere in functie de varsta, de bolile prezente sau de riscul de a dezvolta anumite boli. Iata care sunt investigatiile medicale pe care trebuie sa ti le faci anual.

 

1. Analize de laborator

Analizele de sange, sumarul de urina si analiza probelor de fecale pot ajuta la depistarea multor afectiuni. Analizele de sange uzuale sunt:

  • Hemoleucograma – numarul de globule albe si rosii din sange si alti parametri ai sangelui. Ajuta la depistarea anemiilor, leucemiilor sau altor boli hematologice.
  • Profilul lipidic – cuprinde colesterolul total, LDL-colesterolul (colesterolul rau), HDL-colesterolul (colesterolul bun), trigliceridele. Ajuta la depistarea dislipidemiilor si aterosclerozei.
  • Creatinina – ajuta la evaluarea functiei renale.
  • Ureea – ajuta la depistarea afectiunilor renale sau hepatice.
  • VSH – valorile anormale pot aparea in inflamatii, infectii, neoplazii.
  • Fibrinogen – marker al inflamatiei.
  • Glicemia – ajuta la depistarea diabetului sau prediabetului.
  • Proteina C reactiva – marker al inflamatiei.
  • Transaminazele – valorile anormale pot indica afectare hepatica.

In cazul barbatilor peste 40 de ani, se recomanda efectuarea testului PSA (antigenul prostatic specific), pentru screeningul afectiunilor prostatei. In cazul femeilor peste 40 de ani, se recomanda efectuarea TSH si FT4, pentru depistarea afectiunilor tiroidiene. De asemenea, in functie de patologiile prezente, poate fi nevoie si de alte analize de sange. Spre exemplu, persoanele cu diabet trebuie sa efectueze hemoglobina glicata, pentru evaluarea controlului glicemic.

2. Electrocardiograma

EKG-ul sau electrocardiograma este o investigatie care evalueaza functia cardiaca. EKG-ul poate depista boli ale inimii, cum ar fi aritmii cardiace, cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, infarctul miocardic sau un preinfarct. Electrocardiograma este o inregistrarea grafica a activitatii electrice a miocardului (muschiul inimii). Se efectueaza prin atasarea unor electrozi de piept, incheieturi si glezne. Inregistrarea are loc in repaus si dureaza cateva secunde. Timpul total al acestei investigatii este de aproximativ 10 minute. 

3. Ecografia abdominala

Ecografia abdominala este o investigatie imagistica ce utilizeaza un dispozitiv cu ultrasunete pentru a prelua imagini ale structurilor interne. Este o investigatie rapida care ajuta la depistarea modificarilor de structura sau unor afectiuni la nivelul organelor interne. Ecografia abdominala ajuta la vizualizarea ficatului, vezicii biliare, pancreasului, splinei, stomacului, rinichilor, prostatei, uterului, ovarelor.

4. Consultatie stomatologica

Consultatia stomatologica anuala este o investigatie importanta pentru depistarea cariillor si altor probleme dentare sau stomatologice, chiar din stadiul incipient. Bineinteles, consultatia stomatologica trebuie asociata cu o igienizare dentara. De asemenea, in cadrul consultatiei pacientii primesc sfaturi cu privire la ingrijirea corecta a dintilor. Medicul stomatolog poate recomanda si o radiografie dentara.

5. Consultatie ginecologica si investigatii ginecologice

In cazul femeilor, controlul obstetrica ginecologie are o importanta deosebita. Consultatia ginecologica presupune examenul pelvin, efectuat de ginecolog cu ajutorul unui speculum vaginal. Examenul pelvin ajuta la depistarea vulvei vaginale si vaginului, precum si a modificarilor structurale la nivelul ovarelor. Investigatiile ginecologice efectuate in cadrul consultatiei sunt:

  • Analiza de secretie vaginala – in cadrul examenului pelvin se recolteaza secretie vaginala si se trimite la laborator pentru analiza. Poate depista infectii vaginale sau cu transmitere sexuala.
  • Testul Babes-Papanicolau – este o metoda de screening pentru cancerul de col uterin. Presupune recoltarea de celule de la nivelul colului uterin.
  • Ecografie endovaginala – presupune introducerea unei sonde ecografice invelite intr-un prezervativ in vagin, pentru vizualizarea ovarelor, colului uterin si uterului. Poate diagnostica chisturi ovariene, fibroame uterine sau cervicite.

In concluzie, nu neglija investigatiile medicale de rutina, intrucat acestea pot ajuta la diagnosticarea multor afectiuni. Intreaba medicul daca mai ai nevoie si de alte investigatii de rutina, in functie de afectiunile de care suferi.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare