INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Boli

# intrebari si raspunsuri # sanatate sani #sani

5 intrebari si raspunsuri despre sanatatea sanilor

Sanii au multiple roluri complexe in anatomia si fiziologia umana, fiind organe specializate in sistemul reproducator feminin. Tocmai datorita functiilor fiziologice complexe, sanatatea sanilor nu ar trebui neglijata. Detectarea precoce a modificarilor patologice aparute la nivelul glandelor mamare este importanta pentru gestionarea eficienta a afectiunilor mamare, inclusiv a cancerului de san, si pentru implementarea unui plan de tratament adecvat. Exista numeroase lucruri mai putin cunoscute despre sanatatea sanilor, pe care ne propunem sa le abordam in continuare.

 

Care este rolul mamografiilor in screening-ul cancerului de san?

Mamografiile si examenul clinic al sanilor reprezinta doua componente fundamentale ale screening-ului pentru cancerul de san. Mamografia, o examinare cu raze X a sanilor, poate detecta leziunile mamare de dimensiuni reduse, neobservabile in mod normal, ceea ce permite o interventie prompta, inainte de raspandirea cancerului. De asemenea, examenul clinic al sanilor, efectuat de catre medicul ginecolog sau de catre un specialist in chirurgie oncologica, poate identifica eventualele anomalii palpabile sau vizibile in structura sanilor.

Cum poate fi corectata asimetria sanilor?

Discrepantele intre dimensiunea, forma sau pozitia sanilor unei femei pot necesita tratament medical, atunci cand diferentele sunt unele majore. In functie de gradul si natura asimetriei, interventiile chirurgicale de corectie pot include augmentarea cu implanturi mamare sau prin tehnici de transfer de grasime, reducerea sanilor, ridicarea sanilor printr-un lifting mamar, corectarea formei si simetriei mamelonului si a areolei, precum si alte proceduri care pot fi adaptate in functie de necesitatile si dorintele individuale ale pacientului.

Cum poate influenta o interventie chirurgicala la nivelul sanilor riscul de cancer de san?

Studiile epidemiologice si meta-analizele realizate in domeniu arata ca procedurile estetice comune, precum augmentarea mamara cu implanturi mamare sau mamoplastia de reductie (micsorare sani), nu pot determina cancerul mamar. Organismele de reglementare au confirmat siguranta si eficacitatea implanturilor mamare utilizate in procedurile estetice si reconstructive.

Cum ar trebui sa fie gestionate semnele si simptomele suspecte de cancer de san?

Conform ghidurilor clinice si practicilor medicale actuale, orice semn de cancer mamar ar trebui sa determine persoana in cauza sa se prezinte la medicul ginecolog pentru o evaluare completa. In cadrul evaluarii, se vor efectua investigatii clinice, pentru identificarea oricaror noduli sau anomalii. De asemenea, pot fi recomandate investigatii imagistice, cum ar fi mamografia, ecografia si, in anumite cazuri, imagistica prin rezonanta magnetica, pentru evaluarea detaliata a leziunilor si a extensiei acestora.

Cum se pot integra procedurile chirurgicale estetice la nivelul sanilor in gestionarea cancerului de san si planificarea tratamentului oncoplastic?

Integrarea procedurilor chirurgicale estetice la nivelul sanilor in gestionarea cancerului de san si planificarea tratamentului oncoplastic reprezinta o abordare complexa multidisciplinara care vizeaza atat indepartarea tumorii cancerului de san, cat si restaurarea estetica a sanilor. In acest proces, procedurile chirurgicale estetice pot fi utilizate in diverse moduri, in functie de stadiul si caracteristicile specifice ale cancerului de san si de preferintele pacientului.

De exemplu, in cazul unei mastectomii, chirurgul oncolog poate colabora cu un chirurg estetician pentru a efectua reconstructia mamara imediata sau ulterioara, cu tehnici precum implanturile mamare sau transferul de tesut propriu. Reconstructia sanilor are ca scop nu doar restabilirea formei si volumului sanilor, dar si conservarea sau imbunatatirea aspectului estetic.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului