Boli

# apnee #colesterol #medic #barbati #tensiune #intrebari #cancer de prostata

5 intrebari pe care orice barbat ar trebui sa le adreseze medicului

Pacientii au, in general, foarte putin timp la dispozitie in care pot vorbi cu medicul, atunci cand merg la cabinet. In acest sens, specialistii recomanda ca pacientul sa isi pregateasca de acasa o lista cu intrebari care il preocupa. Va prezentam cinci dintre intrebarile pe care orice barbat trecut de 50 de ani ar trebui sa i le adreseze medicului.

1 Cat de des trebuie sa imi fac o examinare pentru cancerul de prostata?

Orice barbat cu varsta peste 50 de ani ar trebui sa se prezinte o data la sase luni la medic pentru efectuarea unei examinari. Pentru depistarea cancerului de prostata se fac trei examene: tuseul rectal, PSA si ecografie. Medicul iti va prezenta in ce consta fiecare dintre acestea.

2 Cat de des trebuie sa imi verific tensiunea arteriala?

Barbatii peste 50 de ani au nevoie de analize anuale care sa includa controlul tensiunii arteriale si valorile colesterolului. Mai mult de jumatate dintre cei care au probleme cu tensiunea arteriala nu tin sub control aceasta afectiune, fapt care poate duce la afectiuni grave: ateroscleroza, cardiomiopatie ischemica si altele.

3 Nu ma simt atat de energic pe cat mi-ar placea. Ar putea fi ceva in neregula cu sanatatea mea sexuala?

Chiar daca uneori aceste intrebari ar putea fi incomode, medicii pot gasi raspunsurile potrivite si o solutie pentru a rezolva aceste probleme. Cauza pentru aceasta stare ar putea fi nivelul scazut de testosteron, pentru care medicul va prescrie un tratament adecvat. Daca problema este incapacitatea de a avea o erectie, medicul poate recomanda un medicament oral, cum ar fi Viagra. Alteori, tot ce are nevoie pacientul pentru a-si recapata vitalitatea este o dieta.

4 Nu dorm bine. Care ar putea fi cauza?

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), intre 50 si 70 de milioane de adulti au probleme cu somnul si 36,5% dintre barbatii cu varsta cuprinsa intre 55 si 65 de ani adorm neintentionat in timpul zilei. O problema importanta care afecteaza barbatii este apneea in somn. Medicul va analiza obiceiurile zilnice ale pacientului. Daca acesta consuma cafea, bauturi alcoolice sau tigari, il va sfatui sa renunte, deoarece aceste vicii afecteaza calitatea somnului.

5 Mi-ati putea oferi mai multe detalii despre acest diagnostic?

Multi pacienti pleaca din biroul medicului fara sa inteleaga exact afectiunea de care sufera. De aceea, este important ca medicul sa explice exact despre ce este vorba, intr-un limbaj cat mai putin formal.

Sursa foto: washingtonian.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare