Boli

# boli insecte # insecte vara #ciupituri insecte # insecte periculoase #insecte

5 insecte periculoase de care sa te feresti vara aceasta!

Oricat de mult ai iubi anotimpul vara, nu trebuie sa uiti faptul ca in aceasta perioada apar anumite insecte pe care trebuie sa le eviti cat poti de mult. Unele dintre acestea au un miros neplacut, altele pot musca sau chiar pot purta boli periculoase.

De aceea, ti-am pregatit o lista de cinci insecte periculoase pe care trebuie sa inveti sa le recunosti si sa te feresti de ele in aceasta vara.

1. Capuse

Capusele sunt insecte mici, cu o lungime de 2-30 mm, motiv pentru care poate fi destul de dificil sa le observi. Acestea se gasesc in special in spatiile verzi si se pot atasa de piele cu usurinta. Capusele sunt periculoase din cauza faptului ca sunt transmitatoare de boala Lyme, insa indepartarea acestora in termen de maximum 36 de ore poate reduce riscul de aparitie a bolii.

Ai grija sa iti verifici cat mai bine corpul de capuse dupa ce petreci timp la picnic sau plimbandu-te in aer liber.

2. Tantari

Tantarii sunt insecte comune in toata lumea, iar anumite specii transmit boli extrem de grave. In Romania, printre speciile de tantari periculosi se numara culex, cel care este transmitator al virusului West Nile, tantarul tigru, cel care poate produce febra galbena si anofel, cunoscut si ca tantar al malariei.

Cremele si lotiunile create special impotriva tantarilor sunt puternic recomandate pentru perioada calda care urmeaza.

3. Viespi

Viespile pot fi confundate deseori cu albinele, ambele tipuri de insecte avand un corp subtire si stralucitor. Diferenta consta insa in faptul ca viespile sunt mai mari.

Viespile isi pot neutraliza cu usurinta victima, pulverizand substante agresive asupra acesteia. De asemenea, aceste insecte nu isi lasa acul cu venin in tesutul in care au injectat veninul, aceasta fiind o alta deosebire fata de albine.

4. Paianjen Vaduva neagra

Vaduva neagra este un paianjen destul de popular, avand drept caracteristici talia sa mijlocie, nuanta de negru intens a corpului si petele rosii de pe abdomen. Acesta poate fi gasit cel mai adesea in diferite crapaturi ale solului, sub pietre sau printre ramuri si buruieni.

In timp ce masculul speciei nu obisnuieste sa muste, femela are un venin extrem de puternic, uneori existand riscul sa fie chiar letal. Printre simptomele care pot fi resimtite in urma unei muscaturi a acestui paianjen se numara durerile mari, starile de greata, varsaturile sau pulsul neregulat.

5. Centipede si Milipede

Centipedele si Milipedele sunt insecte care fac parte din grupul Miriapodelor, caracterizat prin corpul alungit al speciilor. Cu toate ca par asemanatoare, cele doua sunt destul de diferite.

Spre exemplu, in fata unui pericol, centipedele au tendinta de a alerga, in timp ce milipedele raman nemiscate si se incovoaie. Din punct de vedere al aspectului, centipedele pot fi recunoscute dupa picioarele lor care par mai rare si sunt indepartate de corp, iar milipedele dupa picioarele mai apropiate.

Atat in cazul milipedelor, cat si al centipedelor, veninul pe care il poarta nu este unul mortal. Insa acesta poate fi toxic si poate provoca reactii alergice.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare