Boli

#alergie #alergie piele #alergii comune #dermatite #dermatite de contact

5 dintre cele mai comune alergii ale pielii

Bijuteriile metalice si parfumurile ocupa primele pozitii pe lista substantelor care pot provoca alergii serioase ale pielii, potrivit unui raport realizat de Mayo Clinic. De asemenea, caldura, sistemul imunitar slabit, medicamentele si infectiile pot provoca probleme ale pielii. Iata care sunt cele mai comune alergii cutanate!


1. Dermatita atopica (eczema)

Dermatita atopica este o afectiune cutanata inflamatorie care da o senzatie intensa de mancarime si are evolutie cronica. Cel mai adesea, dermatita atopica, denumita si eczema, afecteaza copiii, dar se poate dezvolta la toate grupele de varsta. Eruptiile cutanate ale dermatitei atopice apar atunci cand persoanele se scarpina.

In copilarile, eruptiile apar la nivelul pieptului, obrajilor si scalpului, zone in care copilul se poate scarpina. Copiii mai mari si adultii dezvolta eruptii in pliurile cutanate ale coatelor si in spatele genunchilor, dar pot aparea si pe gat, picioare si spate.

In tratamentul dermatitiei atopice se recomanda evitarea factorilor declansatori ai leziunilor, controlarea pruritului (mancarimii), suprimarea inflamatiei, refacerea barierei cutanate si inlaturarea anxietatii.


2. Urticaria

Urticaria este o eruptie alergica care poate aparea la orice varsta si afecteaza pielea din orice regiune a corpului (scalpul, buzele, palmele, talpile). Se caracterizeaza prin modificari la nivelul tegumentului, cu zone umflate, inrosite si pruriginoase.

Vindecarea urticariei se face prin ingrijirea corespunzatoare a leziunilor, prin tratament care poate cuprinde medicamente cortizonice pentru indepartarea pruritului si a rosetii, sedative sau tranchilizante pentru anxietate si injectii cu Epinefrina pentru simptome severe.


3. Dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o afectiune cutanata caracterizata prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate si matreata. Aceasta afectiune afecteaza tegumentele scalpului, sprancenelor, fruntii, fetei si ale santurilor nazale, insa nu este contagioasa.

Pentru tratamentul dermatitei seboreice se recomanda folosirea unor sampoane, zilnic, care contin gudron sau creme pentru scalp ce contin cortizon. Si alimentatia poate fi un factor important in tratarea dermatitei seboreice. In acest sens, iaurtul este unul dintre produsele recomandate.


4. Angioedemul

Angioedemul (edemul Quinckle) este o maladie caracterizata de o inflamatie rapida a pielii, tesutului subcutanat, tesuturilor mucoase si submucoase. Cauzele acestei afectiuni pot fi alimentele, intepaturile de insecte sau medicamentele.

Angioedemul poate avea o aparitie de sine statatoare sau se poate dezvolta in asociere cu urticaria (in 50% dintre cazuri). Spre deosebire de urticarie, angioedemul nu provoaca prurit, dar poate determina senzatia de arsura. Din cauza localizarii, poate provoza asfixie, mai ales daca progreseaza repede. Pentru tratarea angioedemului alergic, Epinefrina este considerata vitala.


5. Dermatita de contact

Dermatita de contact este o inflamatie cauzate de contactul pielii cu o substanta iritanta, care provoaca o reactie asemanatoare eruptiei.

Dermatita de contact poate aparea in urma contactului cu anumite produse cosmetice: vopsea de par, metale, medicamelte sau materiale dentare. Tegumentul este afectat in special la nivelul fetei, gatului, mainilor, talpilor si in regiunea inghinala, insa nu este contagioasa. Pentru tratamentul dermatitei de contact sunt recomandate creme, unguente sau lotiuni pentru aplicare locala.

Sursa foto: topyaps.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare