Boli

#decese gripa #gripa

5 decese cauzate de virusul gripal. Si inca NU este perioada de varf!

Cinci romani si-au pierdut viata dupa ce s-au imbolnavit de gripa! 105 cazuri de gripa au fost confirmate de la inceputul sezonului, anunta Institutul National de Sanatate Publica, precizand ca in perioada 31 decembrie 2018-6 ianuarie 2019, aproape 53.000 de cazuri de infectii respiratorii acute au fost inregistrate.

“Morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescuta comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta si s-a incadrat in intervalul asteptat. Activitatea gripala a evoluat cu intensitate scazuta, inregistrandu-se focare locale in jud. Brasov, mun. Bucuresti si cazuri sporadice in unele judete”, se arata intr-o informare a Institutului National de Sanatate Publica.

Inceperea scolii, noi cazuri de gripa

Semnal de alarma tras de presedintele Societatii Romane de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, care a declarat intr-un interviu pentru “Adevarul” ca “intoarcerea copiilor in colectivitati va duce la cresterea cazurilor de gripa in acest sezon.

“Reintoarcerea copiilor in colectivitati ar putea sa contribuie la o crestere a numarului de cazuri. De asemenea, in aglomeratiile urbane e normal sa fie o circulatie mai intensa a virusurilor. in plus, expunerea prelungita la frig si lipsa de protectie cu imbracaminte corepunzatoare contribuie si ele la aparitia unor noi cazuri de gripa. Totusi, speram sa nu avem o crestere exploziva a numarului de cazuri, pentru ca acoperirea vaccinala a mai crescut putin fata de anii precedenti”.
 

Cum se manifesta gripa

Potrivit medicilor, principalele simptome ale gripei sunt febra brusca, uneori peste 40 de grade, frisoane, conjunctivita, cefalee, dureri ale ochilor, somnolenta sau agitatie, tuse uscata, raguseala, varsaturi, diaree, bronsiolita și pneumonie. Virusul gripal se transmite prin stranut sau tuse.” in iarna 2017 - 2018, 129 de persoane au murit din cauza gripei. Pentru a preveni imbolnavirea, medicii recomanda vaccinarea antigripala. De asemenea, se recomanda evitarea aglomeratiei. in cazul in care nu poate fi evitata, purtarea unei maști de protectie poate preveni eficient contaminarea cu virusul gripal.

“As incuraja mai departe populatia din grupele cu risc sa mearga la medicul de familie sa se vaccineze, sa nu uitam ca anul trecut perioada de varf a fost luna februarie, deci ne asteptam la o circulatie mai intensa a virusului gripal. in acest moment sunt doar focare sporadice, este Bucurestiul, vestul tarii", a punctat, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea la Antena3.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului