Boli

# boli tacute #tratare boli #boli #simptome

5 boli vizibile care evolueaza mult timp in tacere

Exista o serie de boli care, desi pot fi vizibile cu ochiul liber, sunt adesea ignorate si lasate sa evolueze pana in stadii avansate. Iata ce boli silentioase pot submina sanatatea si la ce simptome trebuie sa fim atenti pentru a nu ajunge in situatii fara speranta.

Cifoza – deformarea in „C” a coloanei vertebrale

Cifoza, asa-numita cocoasa, este o afectiune a coloanei vertebrale care in faza incipienta nu are simptome. Ea poate evolua silentios, cu toate ca modifica in mod radical aspectul corpului. Majoritatea pacientilor se prezinta la medic abia dupa ce sesizeaza ca postura corpului e considerabil modificata, iar recuperarea nu mai poate aduce imbunatatiri remarcabile. De multe ori, familia sau prietenii ii atrag atentia pacientului asupra posturii incorecte.

In unele cazuri, unii pacienti se plang de dureri de spate, dar le pun pe seama activitatilor zilnice si nu se gandesc sa mearga la medic. In timp, semnele de spate cifotic sunt clare: umerii par mai rotunzi, iar coloana este curbata in partea superioara formand asa-numita cocoasa. Cu cat exercitiile de recuperare sunt incepute mai devreme, cu atat cresc sansele de oprire a evolutiei bolii. In caz contrar, complicatiile dezvoltate prin cifoza includ durerea cronica de spate, deformarea progresiva a coloanei, deficiente respiratorii si deficiente neurologice.

Scolioza – deformarea in „S” a coloanei vertebrale

Scolioza, deviatia coloanei vertebrale in forma literei „S”, este o afectiune care debuteaza in adolescenta. Dar pana la momentul diagnosticului trec ani buni. Parintii sunt primii care ar trebui sa observe coloana vertebrala a copilului. Iata se semne pot indica suspiciunea de scolioza:

  • Pozitia capului nu e centrala.
  • Umerii nu sunt echilibrati, fie un umar este mai jos decat celalalt, fie este mai in fata.
  • Omoplatii sunt de asemenea pozitionati asimetric, unul fiind mai proeminent sau mai sus decat celalalt.
  • Aspect anormal al pelvisului, distanta dintre talie si unul dintre brate este mai mare decat distanta dintre talie si celalalt brat.
  • Soldurile nu sunt la acelasi nivel sau unul dintre solduri este mai proeminent.
  • Coloana vertebrala nu este dreapta, privita din spate are forma literei S sau C.
  • Un picior care pare mai scurt decat celalalt.

Initial, scolioza nu doare, copilul nu se plange de disconfort. De aceea este important ca parintii sa verifice spatele si postura copilului. In cazul in care constata unele dintre semnele descrise mai sus, este bine sa mearga cu copilul la medic.

Melanomul – cel mai agresiv cancer de piele

O modificare a culorii, marimii sau formei unei alunite poate fi semnul cancerului de piele numit melanom. Desi semnele apar pe piele, aceasta boala este adesea diagnosticata in stadii tardive. Melanomul se poate dezvolta pe o alunita deja existenta sau pe o leziune nou aparuta. Dar poate aparea si pe o portiune de piele fara niciun semn. Leziunile avansate pot prezenta ulceratii, mancarimi, iritatii, dureri sau sangerari. Pot avea dimensiuni variabile, mai mici sau mai mari de 5 mm.

In majoritatea cazurilor, factorul favorizant al melanomului este reprezentat de razele ultraviolete. Rareori insa leziunile canceroase apar pe zone care nu sunt expuse niciodata la soare. Medicii recomanda sa va inspectati pielea periodic, sa cunoasteti aspectul acesteia si sa semnalati orice schimbare. Potrivit specialistilor, pacientii cu melanom diagnosticat si tratat in primul stadiu au o rata de supravietuire la 5 ani ce se apropie de 100%.

Psoriazis – mai mult decat o boala de piele

Psoriazisul este o boala autoimuna care provoaca, initial, leziuni la nivelul pielii, mai ales in zona coatelor, genunchilor si scalpului. Chiar daca placile psoriazice sunt vizibile, pentru multe persoane trec ani intregi de la observarea acestora pana la stabilirea unui diagnostic. Psoriazisul este o boala imprevizibila, care evolueaza in pusee, cu perioade de remisie, fara simptome, in special vara, si altele de criza, in care placile devin extinse si greu de tratat.

Simptomele psoriazisului pot varia de la o persoana la alta, la fel cum difera si aspectul eruptiilor. In general, apar:

  • pete rosii acoperite de piele ingrosata, care se descuameaza;
  • placi cu aspect de piele uscata, crapata, care sangereaza;
  • durere, senzatie de arsura, mancarimi la nivelul placilor.

Cea mai frecventa complicatie sistemica a psoriazisului este artrita, care se manifesta prin articulatii umflate si dureroase. Alte complicatii sunt inflamatiile oculare (conjunctivita, uveita, blefarita), diabet, hipertensiune arteriala, boala celica, boli inflamatorii intestinala, depresie, anxietate si alte probleme emotionale.

Neuropatie diabetica – cea mai frecventa complicatie a diabetului

Aproape o jumatate dintre pacientii cu diabet ajung sa dezvolte neuropatie diabetica, o complicatie manifestata prin leziuni ale nervilor periferici. Boala evolueaza mult timp in tacere. Apar amorteli ale mainilor si picioarelor si reducerea senzitivitatii la nivelul acestora. Din aceasta cauza se intra intr-un cerc vicios. Lipsa senzatiilor in picioare poate duce la leziuni pe care bolnavul nu le observa. Astfel, chiar si o batatura devine extrem de periculoasa daca nu este observata la timp. Leziunile nervilor si circulatia slaba pot intarzia vindecarea, ducand la infectii periculoase. O astfel de infectie care se vindeca greu se poate raspandi, unii dintre pacienti ajungand la amputarea unei parti a piciorului. Medicii le recomanda pacientilor cu diabet sa isi verifice picioarele, iar la cele mai mici leziuni sa se prezinte la control si tratament.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului