Boli

# dependenta de alcool #diabet #droguri #cancer #boli #dementa #tulburari de alimentatie

5 boli pe care oamenii prefera sa le tina secrete

Vestea mortii lui Steve Jobs a cazut ca un trasnet pentru intreaga Planeta, cand presa mondiala anunta pe 5 octombrie 2011 disparitia prematura a cofondatorului Apple. Oamenii din intreaga lume au fost surprinsi sa afle ca, de fapt, geniul tehnologiei a fost rapus de cancer pancreatic. Asta pentru ca Jobs era mai discret in ceea ce priveste viata personala sau poate ii era frica sa nu se prabuseasca actiunile Apple. La fel ca el, milioane de oameni in intreaga lume prefera sa-si ascunda suferinta. Citeste mai jos care sunt cele mai comune boli pe care oamenii le tin secrete si de ce o fac!

1Stigmatul cancerului

Din pacate, cancerul pancreatic de care au suferit Steve Jobs si actorul Patrick Swayze curma vietile a mai mult de 95% de bolnavi in primii cinci ani de cand s-a instalat in corp. Multora le este insa rusine cu boala lor, crede Doug Ulman, supravietuitor a trei forme de cancer.

Specialistii spun ca bolnavii nu trebuie sa ascunda acest lucru de prieteni si colegi, mai ales ca starea lor psihica trebuie sa fie buna pe timpul tratamentului chimio-terapic.

2 Discriminarea diabeticilor

Un studiu recent afirma ca 34% din diabeticii din Marea Britanie tin boala secreta. De ce? Cei mai multi bolnavi se tem de discriminare, iar un procent mai mic se tem ca prietenii lor vor crede ca au un stil de viata nesanatos. Altii aleg sa nu-si declare statusul medical din cauza ca ei cred ca nu intereseaza pe nimeni, in special daca tin boala sub control.

3 Dependenta de alcool sau droguri

Dependenta de droguri si alcool poarta una din cele mai mari rusini ale vreunei boli. Asta pentru ca dependenta poate fi destul de usor prevenita, insa bolnavii tind s-o ignore pana cand realizeaza ca o au. Potrivit specialistilor, chiar daca dependenta de droguri este vazuta ca o mare rusine, din ce in ce mai multi bolnavi o considera o boala si incearca sa o trateze.

4 Dificultatea de a accepta dementa

Stigmatizarea il poate supara pe suferind si ii poate face pe cei din jur sa inteleaga gresit boala mintala. Bolnavii care accepta aceasta afectiune si o impartasesc apropiatilor pot sa traiasca mai bine decat cei care se simt dispretuiti.

5 Tulburari de alimentatie

Anorexie, bulimie, tulburarile alimentare, toate sunt o problema serioasa pentru sute de mii de oameni din toata lumea. Cel mai recent tip de tulburare alimentara este "mancatul in spatele usilor unui dulap". Cerand ajutorul familiei si prietenilor, acesti bolnavi se pot intoarce la o viata normala.

Sursa foto: farm8.staticflickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare