Boli

#stres #inima #creier #depresie #tigari #adn

5 amprente grave ale stresului asupra corpului tau

Daca gestionarea stresului nu se numara inca printre prioritatile tale, indreapta-ti atentia catre urmatoarele amprente grave pe care tensiunea psihica si fizica le lasa asupra corpului tau in fiecare zi. Cand uiti sa te relaxezi si sa iti eliberezi mintea de ganduri coplesitoare, stresul actioneaza puternic impotriva sanatatii tale.

Unii dintre noi am facut un stil de viata din a fi stresati, dar mai ales din a considera aceasta stare de spirit ca fiind normala si inevitabila. In realitate, managementul stresului este singura cale prin care ne putem mentine sanatosi si logevivi. Iata ce spun oamenii de stiinta despre amprentele grave lasate de stres in corpul omenesc, dupa ce au studiat atent efectele sale nocive in diverse experimente stiintifice.

1 Stresul micsoreaza creierul

Iti vine sa crezi sau nu, stresul intens pe care il suporti cu stoicism poate sa micsoreze, la modul propriu, creierul. O echipa de cercetatori in psihiatrie a descoperit ca tensiunea rezultata din evenimente foarte stresante, precum divortul, conduc la reducerea cantitatii de materie cenusie in regiunile cerebrale care au legatura cu emotiile si cu alte functii fiziologice de baza.

2 Stresul afecteaza genele transmise urmasilor

Cercetatorii Universitatii Cambridge au descoperit ca ADN-ul unui individ poate suferi modificari in prezenta stresului, ceea ce conduce la transmiterea de gene "bolnave" urmasilor.

3 Stresul este o cauza a depresiei

Stresul joaca un rol important si in declansarea depresiei, sustine o echipa de cercetatori de la Institutul National de Sanatate Mentala din SUA. Intr-un experiment efectuat pe cobai, oamenii de stiinta au descoperit ca o cauza certa a comportamentului tipic depresiv este stresul prelungit.

4 Stresul te predispune bolilor cronice

Un alt efect devastator al stresului asupra sanatatii este acela ca te predispune dezvoltarii de boli cronice (afectiuni cardiace si artrita in special). Specialistii Universitatii din Pennsylvania au observat, in cadrul unui studiu, ca oamenii care privesc mai relaxat provocarile vietii sunt mai feriti de iminenta imbolnavirilor diverse, comparativ cu cei anxiosi.

5 Stresul este la fel de periculos pentru inima ca fumatul

Cercetatorii Universitatii Columbia au demonstrat ca oamenii foarte stresati prezinta un risc cu 27% mai mare de a dezvolta boli de inima, stresul avand acelasi efect nociv ca fumatul unui numar de cinci tigarete pe zi asupra sanatatii cardiace.

Sursa foto: livewellmarketblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare