Boli

#suplimente naturale #suplimente #pericol #minerale #sanatate #vitamine

4 suplimente alimentare care pot fi fatale daca sunt combinate cu anumite medicamente, potrivit farmacistilor

 

Stiai ca banale suplimente, pe care oamenii le iau zilnic, pot deveni fatale daca sunt combinate cu anumite medicamente? Da, este vorba despre banalul calciu, despre potasiu sau vitamina k. Acestea pot avea o reactie nedorita in combinati cu anumite medicamente care se elibereaza doar pe baza de reteta. 

Vitaminele sunt esentiale pentru mentinerea functiilor optime ale organismului, de la reglarea batailor inimii pana la vindecarea ranilor.

In general, oamenii pot obtine majoritatea vitaminelor de care au nevoie printr-o alimentatie echilibrata. Insa in cazul persoanelor cu deficiente, medicii pot prescrie anumite suplimente. Cele mai mari deficiente de care sufera populatia sunt cele de vitamina D, fier, Vitamina C si Vitamina B6, precum si de calciu. 

Insa, desi in mod normal suplimentele alimentare ar trebui luate doar la recomandarea medicului, in urma unor analize care sa confirme lipsa acestora, cele mai multe persoane le iau dupa ureche. La acest lucru contribuie si marketingul care se face in jurul acestora. Putini stiu insa ca banalele vitamine pot fi deosebit de periculoase si chiar fatale daca sunt asociate cu anumite tratamente. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiurilor sau a suplimentelor naturale.

"Intotdeauna este bine ca medicul sau farmacistul sa stie ce suplimente luati impreuna cu medicamentele pe baza de reteta", a declarat Robert Alesiani, director de farmacoterapie la Tabula Rasa Healthcare, a vorbit pentru Insider.

Combinarea sunatoarei cu medicamente pentru HIV sau posttransplant ar putea fi fatala.

Sunatoarea este un remediu pe baza de plante prescris in mod obisnuit pentru depresie, in Europa. Unele studii controlate au constatat ca sunatoarea imbunatateste simptomele depresiei la pacientii cu forme usoare pana la moderate ale bolii.

Alesiani a spus ca planta poate declansa productia de enzime si proteine - care se gasesc in intestin si ficat - care accelereaza viteza cu care medicamentele sunt absorbite de organism. Absorbtia rapida poate reduce eficacitatea medicamentelor, deoarece organismul excreta medicamentele prea repede inainte ca acestea sa poata fi utilizate.

Alesiani a adaugat ca sunatoarea ar putea provoca daune prin reducerea eficacitatii medicamentelor antivirale numite inhibitori de proteaza, care blocheaza replicarea celulelor HIV in organism.

Mai mult, combinarea unor antidepresive cu sunatoarea ar putea creste, de asemenea, riscul de toxicitate a serotoninei, care ar putea duce la diaree, febra, convulsii si, uneori, la deces, a precizat Mayo Clinic.

Suplimentele de calciu si fier poarta o incarcatura pozitiva care blocheaza absorbtia antibioticelor.

Suplimentele de calciu si fier poarta toate o incarcatura pozitiva (numita "cation") care se leaga si pot bloca o parte din absorbtia diferitelor antibiotice folosite pentru a trata o varietate de boli, inclusiv pneumonia, infectiile vezicii urinare si ciuma.

Suplimentele de potasiu combinate cu medicamente pentru inima pot duce la o crestere periculoasa a tensiunii arteriale.

Potasiul ajuta organismul sa reglementeze bataile inimii, sa scada tensiunea arteriala si ajuta la functionarea muschilor si a nervilor. Prea mult potasiu poate duce la modificari daunatoare ale ritmului cardiac si poate compromite functia renala, potrivit Insider.

Alesiani a spus ca suplimentele de potasiu folosite impreuna cu medicamente pentru tratarea problemelor cardiace sau a tensiunii arteriale ridicate ar putea face ca nivelul de potasiu din sange sa creasca la niveluri periculoase. Printre aceste medicamente se numara inhibitorii ACE si blocantele receptorilor de angiotensina - care relaxeaza venele si arterele pentru a reduce tensiunea arteriala - antagonistii de aldosteron si alte diuretice care economisesc potasiul, care trateaza tensiunea arteriala ridicata.

Vitamina K poate reduce sau spori eficacitatea medicamentelor care salveaza vieti si care diminueaza formarea cheagurilor de sange.

Vitamina K este utilizata pentru o varietate de functii, cum ar fi mentinerea rezistentei oaselor si protejarea impotriva bolilor de inima, fiind deosebit de importanta in vindecarea ranilor. Vitamina transforma sangele dintr-un lichid intr-o consistenta asemanatoare unui gel care apoi formeaza o crusta, impiedicand organismul sa sangereze pana la moarte.

Persoanelor care au suferit un atac de cord sau au format un cheag de sange periculos in plamani sau vene li se prescrie warfarina, un medicament care subtiaza sangele si care impiedica coagularea. Administrarea de suplimente de vitamina K impreuna cu warfarina ar reduce sau ar spori eficacitatea acestui medicament, a spus Alesiani, crescand riscul de coagulare sau de sangerare periculoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului