Boli

#dantura #dinti #bauturi acidulate #frica dentist #sanatate dantura #bomboane gumate #exces carbohidrati #tratare gingivita

4 solutii utile pentru a-ti pastra dantura sanatoasa

O alimentatie sanatoasa iti protejeaza sanatatea dintilor si te ajuta sa stai departe de probleme specifice precum gingivita sau cariile. Cele mai bune alimente in acest sens sunt cele bogate in calciu, in fier si in fibre, care te ajuta sa iti intaresti smaltul dintilor si sa eviti deteriorarea gingiilor. Iata patru modalitati prin care iti pastrezi dantura sanatoasa si frumoasa!


1. Evita bomboanele gumate

Cele mai nocive alimente pentru dintii tai sunt dulciurile gumate, jeleurile si bomboanele cu caramel. Potrivit EverydayHealth, acestea creeaza mediul propice pentru ca bacteriile sa se dezvolte in gura ta. Noaptea, din cauza ca nu inghiti atat de mult, microorganismele daunatoare se multiplica mult mai usor, iar daca dintii nu au fost curatati asa cum trebuie dupa consumul dulciurilor gumate, bacteriile se vor dezvolta intr-un numar mai mare.


2. Renunta la excesul de carbohidrati si la bauturile acidulate

Placa bacteriana se formeaza pe dinti si gingii. Atunci cand dieta ta contine alimente bogate in carbohidrati, precum zaharul, painea, pastele sau bauturile acidulate, bacteriile se multiplica si produc acizi care, in timp, afecteaza smaltul dintilor si asa apar cariile dentare. De aceea este important sa ai o igiena dentara adecvata, ce presupune un periaj corect, folosirea atei dentare si a apei de gura.


3. Trateaza gingivita

Gingivita apare cand placa bacteriana se acumuleaza sub linia gingiei si se intareste formand tartrul. In acest caz ar fi bine sa te adresezi unui stomatolog pentru un detartraj si o evaluare mai amanuntita. Lasata netratata, gingivita poate evolua in parodontita, o afectiune care duce la pierderea dintilor.

In afara tartrului, semnele ca ai gingivita sunt urmatoarele: mirosul neplacut al gurii, sangerare la periajul dintilor, culoarea rosie a gingiilor. Periajul si folosirea atei dentare dupa fiecare masa sunt principalele arme in combaterea gingivitei.


4. Scapa de frica de dentist

Multi pacienti dezvolta o frica de dentist si ajung pe scaunul sau numai atunci cand problema medicala a atins stadiul critic. Specialistii in igiena orala spun ca ar trebui sa iti vizitezi dentistul regulat, de cel putin doua, trei ori pe an. Astfel, el va putea sa iti monitorizeze mult mai bine starea de sanatate a danturii si sa trateze eventualele probleme inainte ca acestea sa se dezvolte.

Sursa foto: thepowerplayermag.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare