Boli

#sanatate #organism #anemie #puls #miscare fizica #apa

4 moduri simple de a-ti evalua starea de sanatate

Calitatea vietii noastre este strans legate de anumiti indicatori clinici. In momentul in care organismul sufera diverse perturbari, acesta transmite semnale prin care sa ne dam seama ca se intampla ceva rau.

Iata 4 metode usor de pus in aplicare pentru a afla daca starea ta de sanatate este precara:

  • Priveste-ti albul ochilor (sclerotica)

Un examen pe care il realizeaza specialistii pentru a evalua starea de sanatate este si examinarea ochilor. Daca albul ochilor este inchis, spre galben, poti suferi de o afectiune a ficatului. Un inel alb laptos in jurul irisului indica de obicei un nivel de colesterol foarte ridicat.

Pentru a verifica daca ai suficient fier in organism, trage in jos usor de pleoapa inferioara si examineaza cu atentie conturul interior al ochiului. Daca acesta este roz foarte pal (si nu un roz intens, cum ar trebui) este posibil sa suferi de o lipsa de fier. Acesta poate fi simptomul anemiei.

Solutia: mananca sanatos! Privilegiaza in hrana ta zilnica alimente variate si cat mai colorate. Fructele si legumele galbene si portocalii contin de exemplu o cantitate mare de vitamina A, cunoscuta pentru mentinerea sanatatii ochilor. De asemenea, legumele verzi precum brocoli, fructele uscate si carnea rosie contin foarte mult fier.

  • Verifica-ti pulsul

In mod normal, pulsul tau trebuie sa se incadreze intre 60 si 90 de batai pe minut. Alearga pe loc timp de doua minute, dupa care odihneste-te timp de un minut. Verifica-ti pulsul. In mod normal, acesta trebuie sa revina la ritmul normal dupa ce te-ai odihnit. Daca ai nevoie de cateva minute in plus pentru a-ti reveni, acest lucru poate indica faptul ca esti o persoana sedentara, care nu face destula miscare. De asemenea, se stie ca stresul, cafeina si anxietatea pot contribui la cresterea frecventei cardiace.  

Solutia: fa miscare fizica ! Este recomandat sa faci exercitii fizice timp de 30-60 de minute, cel putin de cinci ori pe saptamana. Mergi pe jos cat mai mult, danseaza, joaca-te cu copiii tai cat mai mult. Orice activitate practici este benefica pentru organismul tau. Obiectivul este sa urci pulsatiile cardiace de la 60% la 80% din capacitatea maxima. Pentru a-ti masura frecventa cardiaca maximala, scade-ti varsta din 220. O persoana de 40 de ani de exemplu va avea 180 de batai pe minut.

  • Urmareste-ti miscarile

In momentul in care ridici un obiect de jos, iti indoi foarte usor genunchii pentru a ajunge mai repede la el? Daca nu procedezi asa, prezinti riscul de a avea probleme cu spatele sau cu coapsele. Daca miscarile tale nu au amplitudinea dorita si faci miscari rigide, risti sa faci o intindere musculara. Supletea corpului nu este utila doar pentru a atinge etajerele cele mai inalte ale unui dulap, ci este chiar un indice al starii de sanatate. Chiar daca agilitatea fizica este in mare parte ereditara, se pierde odata cu trecerea anilor.

Solutia: practica regulat exercitii de intindere. Stretching , yoga sau tai-chi sunt exercitii fizice excelente pentru a-ti pastra supletea corpului. Nu uita ca inainte sa efectuezi exercitiile, trebuie sa-ti incalzesti corpul timp de cateva minute. Exercitiile de intinderile au avantajul de a preveni leziunile si de a stimula circulatia sangvina.

  • Examineaza-ti urina

Intr-adevar nu este un lucru tocmai placut, insa sanatatea ta este cea mai importanta. Culoarea urinei poate spune multe despre starea de sanatate a organismului. La o persoana fara probleme de sanatate, urina este de obicei deschisa la culoare, galben pai, usor transparent. O urina galben foarte inchis poate dezvalui un organism deshidratat, care are nevoie de mai multe lichide.

Urina usor portocalie sau cu o tenta de verde pal nu trebuie sa te sperie, pentru ca este cauzata de anumite alimente sau suplimente vitaminice (vitamina B de exemplu). Daca insa urina ta miroase intepator poate semnala o infectie urinara . De asemenea, tulburari ale ficatului se manifesta de obicei printr-o urina extrem de inchisa. In aceasta situatie este indicat sa consulti medicul.  

Solutia: supravegheaza-ti alimentatia si consuma suficiente lichide. Nu trebuie sa te fortezi sa bei 8 pahare de apa pe zi. Important este sa bei inainte sa iti fie sete.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare