Boli

#colonoscopie #colon iritabil #mituri colon iritabil

4 mituri demontate despre sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil (SCI) afecteaza o parte semnificativa din populatie, fiind una dintre cele mai frecvente afectiuni intestinale. Balonarea, durerea abdominala, stomacul zgomotos sau eliminarea excesiva de gaze sunt doar cateva dintre simptomele des intalnite care iti semnaleaza faptul ca ai SCI.

Medicii spun insa ca nu toate persoanele care prezinta aceste simptome le asociaza corect. Exista foarte multe mituri sau conceptii gresite cu privire la SCI, ce pot duce la posibile complicatii ale acestei tulburari intestinale. Iata cateva dintre acestea!

1 Doar femeile sufera de SCI

Sindromul colonului iritabil apare la un procent de pana in 23% din populatie. Este adevarat ca femeile sunt cele mai afectate, insa si barbatii poti dezvolta aceasta tulburare digestiva. Mai mult, ea apare si la copii sau batrani, deci nu poate fi asociata numai cu sexul feminin.

2 SCI creste riscul cancerului de colon

Potrivit everydayhealth.com, 22% dintre pacientii americani sunt ingrijorati ca pot face cancer de colon din cauza SCI. Desi este o afectiune cronica, acest sindrom nu cauzeaza cancer, insa simptomele sale nu se trateaza complet niciodata.

3 Colonoscopia este necesara pentru diagnosticare SCI

Foarte multe persoane care prezinta simptomele SCI nu se duc la doctor de frica unui anume mit: trebuie sa efectueze o colonoscopie (examinarea intestinului gros cu ajutorul colonoscopului). Nimic mai fals, diagnosticarea afectiunii se face cu ajutorul anamnezei (datele obtinute de medic de la pacient despre posibile cauze) si a unui examen fizic. Colonoscopia se face numai pentru a detecta alte boli, cum ar fi cancerul de colon.

4 SCI este cauzat de stres, depresie sau alergii la anumite tipuri de alimente

Tulburarea digestiva nu este cauzata de stres, depresie sau alergii alimentare, insa acesti factori pot provoca aparitia simptomelor SCI. Se presupune ca o sensibilitate a stomacului, asociata cu un dezechilibru bacterian din colon poate duce la aparitia sindromului colonului iritabil.

Sursa foto: irishhypnosis.ie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului