Boli

#anexita #ginecologie #ovare #inflamatie

4 din 5 femei sufera de anexita

Anexita este o boala inflamatorie pelviana, cauzata de o bacterie care ajunge in trompele uterine. Potrivit statisticilor, patru din cinci femei active din punct de vedere sexual sufera de anexita. Aceasta reprezinta inflamatia ovarelor si a trompelor uterine, iar uneori poate afecta si uterul, lucru care poate duce in anumite cazuri la infertilitate.


Anexita se manifesta in general prin senzatii de usturime in zona genitala, tulburari urinare sau menstruale. Aceasta poate fi cauzata de diverse infectii netratate, complicatii sau expunere la frig.


Simptomele anexitei


Anexita este o afectiune suparatoare, ale carei simptome sunt foarte deranjante si neplacute. Printre acestea se numara:

 

  • Febra
  • Greata, voma, dureri de cap
  • Secretie vaginala diferita
  • tulburari menstruale (menstruatie abundenta sau prelungita)
  • Usturimi locale si urinari frecvente.
  • Dureri in abdomenul inferior (pelvis). Intensitatea durerilor poate fi diferita de la moment la altul, mai puternica sau mai slaba, iar uneori acestea pot semana foarte bine cu un junghi.


Care sunt cauzele anexitei


O femeie se poate imbolnavi de anexita extrem de usor, motiv pentru care se cere atentie si ingrijire maxima.
In primul rand expunerea la frig, sederea pe un loc rece (scari, beton etc), vestimentatia neadecvata (haine scurte in talie, lasarea la vedea a abdomenului sau pantalonii cu talie joasa) sunt cele mai des intalnite cauze ale anexite. Nu degeaba toate mamele isi sfatuiesc fiicele sa se imbrace cat mai gros si sa isi protejeze spatele, insa din pacate majoritatea tinerelor isi doresc sa aiba o tinuta sexy, fara sa tina cont sau sa le pese de consecinte.


O alta cauza a aparitiei anexitei poate fi contactul sexual neprotejat pentru ca barbatii sunt purtatori ai bacteriilor vinovate de aparitia aceastei afectiuni.


Anexita poate fi declansata si de anumite infectii vaginale sau uterine care se transmit si la nivelul trompelor uterine.


Complicatiile anexitei


Infertilitatea este una dintre cele mai grave si frecvente complicatii provocate de anexita, mai ales in cazul in care se amana vizita la medicul ginecolog si implicit tratarea acesteia.


Totodata, daca boala se cronicizeaza, anexita va deveni mult mai greu de tratat generand complicatii precum abcese pelviene sau peritonita.


Cum poti preveni anexita

 

  • Inlocuieste tampoanele interne cu absorbante;
  • Utilizeaza prezervativul daca nu ai un partener stabil;
  • Evita sa stai in frig, sa mergi cu abdomenul descoperit ori sa te asezi pe suprafete reci;
  • Evita pe cat posibil sa mergi desculta pe gresie sau suprafete reci.


Cum se depisteaza anexita


Daca prezinti chiar si un singur simptom, programeaza-te de urgenta la medicul ginecolog. Acesta, in urma unui test Papanicolau si eventual a unor analize de sange, va putea descoperi daca intr-adevar suferi de aceasta afectiune, iar daca nu, de unde provin simptomele pe care le ai.


Cum se trateaza anexita


Este foarte important ca tratamentul sa fie tinut, in paralel de ambii parteneri, acolo unde este vorba de cupluri.
De obicei, tratamentul consta in medicamente, mai precis antibiotice care sa indeparteze infectia si inflamatia. Este foarte important sa urmezi tratamentul dat de medicul specialist si sa eviti sa iei anumite pastile doar dupa informatiile obtinute pe internet sau din povestirile pe care le-ai auzit la diverse cunostinte.


Daca tratamentul nu este urmat corect, boala poate recidiva, iar de data aceasta tratamentul va fi mult mai dificil.
Pe langa tratamentul impus de medicul ginecolog, poti apela la cateva tratamente naturiste care sa grabeasca si sa faca vindecarea mai usoara.


Bai de sezut cu ceai de coada soricelului


Fierbe un pumn de coada soricelului intr-o oala mare cu apa, lasa ceaiul la racit, apoi toarna tot continutul in cada, intra in cada si stai asa pana cand ceaiul incepe sa se raceasca. Aceste bai trebuie sa le faci saptamanal, cel putin timp de doua luni. Coada soricelului poate fi amestecata si cu musetel, iasomie, galbenele sau pelin.


Bea ceai de cretisoara si coada soricelului


Doua cani de ceai, una dimineata si una seara, timp de aproximativ 3 saptamani vor grabi vindecarea anexitei. Ceaiurile le poti prepara seara sau le poti combina. Important este sa le bei ca atare sau indulcite doar cu putina miere, evitand zaharul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare