Boli

#anemie #tipuri de anemie #cauze anemie

3 tipuri de anemie si cauzele lor

Anemia este o afectiune caracterizata de nivelul scazut al hemoglobinei - cea mai importanta componenta a celulelor rosii din sange. Cand hemoglobina nu mai fixeaza si nu mai transporta oxigenul de la plamani la tesuturi in mod corespunzator, este ingreunata functionarea normala a celulelor. Exista peste 400 de tipuri de anemie, care sunt impartite in trei grupe.


1. Anemia provocata de piederea sangelui

Globulele rosii din sange se pot pierde prin sangerare, si de cele mai multe ori aceasta pierdere nu este detectata decat prea tarziu. Printre cauzele care pot duce la pierderea sangelui se numara folosirea tratamentelor antiinflamatorii care pot provoca ulcere si gastrita, precum si nasterea si menstruatia la femei, mai ales daca sangerarea menstruala este excesiva si exista si in timpul sarcinii.


2. Anemia cauzata de scaderea sau deficitul globulelor rosii din sange

Daca organismul produce mai putine globule rosii sau acestea nu functioneaza corespunzator, apar diferite afectiuni precum siclemia, anemia feripriva (lipsa de fier), deficiente de vitamine sau probleme ale maduvei osoase.

Siclemia sau anemia cu celule in secera presupune producerea de hemoglobina S, un tip anormal de hemoglobina.

Anemia feripriva este cauzata de lipsa fierului din organism, ceea ce impiedica producerea hemoglobinei. Alimentatia saraca in fier provoca aparitia anemiei, mai ales in cazul sugarilor, copiilor, adolescentilor, veganilor si vegetarienilor.

Deficitul de vitamina B12 si acid folic poate provoca aparitia anemiei. Aceste doua vitamine sunt necesare pentru producerea celulelor rosii din sange.

Problemele maduvei osoase pot reprezenta un alt factor pentru aparitia anemiei. Unele dintre celulele stem din maduva osoasa se dezvolta in globule rosii, iar daca celulele stem sunt prea putine sau sunt inlocuite de alte celule cum ar fi cele canceroase exista riscul aparitiei anemiei.


3. Anemia cauzata de distrugerea globulelor rosii din organism

Daca globulele rosii sunt fragile si nu pot rezista stresului sistemului circulator, ele se pot rupe prematur, cauzand anemia hemolitica. Acest tip de anemie poate fi prezent de la nastere sau se poate dezvolta mai tarziu. Dintre cele mai cunoscute cauze ale aparitiei anemiei hemolitice se numara afectiunile mostenite precum talasemia, infectiile sau medicamentele.

Sursa foto: cookingbecause.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare