Boli

#decese #pandemii #ciuma bubonica #gripa spaniola #Pandemia Hong Kong

3 pandemii necrutatoare

Pandemiile care au ingrozit lumea, de-a lungul istoriei, au avut efecte si implicatii dezastruoase asupra umanitatii. Maladiile au lasat in urma milioane de morti, zeci de mii de persoane marcate de suferinta.. Iata cateva dintre cele mai necrutatoare pandemii care au ingrozit lumea!

1 Ciuma bubonica

Supranumita si "Moartea Neagra", ciuma bubonica este considerata a fi prima pandemie adevarata, care a distrus jumatate din populatia Europei, in secolul al XIV-lea. Printre principalele simptome ale bolii se numara durerile ingrozitoare, transpiratia si frisoanele. Victimele acestei pandemii au suferit ingrozitor, moartea lor survenind dupa chinuri groaznice.

Numai in secolui al XIV-lea, pandemia a facut 25 de milioane de victime. In cateva luni, epidemia cauzase atat de multe victime, incat oamenii au fost fortati sa sape gropi comune. Cu toate acestea, multe victime au ramas neinmormantate, abandonate in locul unde si-au gasit moartea.

Ciuma este o infectie contagioasa, provocata de bacteria Yersinia pestis, comuna omului si animalelor. Bacteria se poate raspandi pe calea aerului, prin contact direct sau prin ciupitura unei insecte.

Ciuma lui Caragea

Tara Romaneasca a fost nimicita intre 1813-1814 de epidemia de ciuma bubonica, cei mai afectati fiind locuitorii din Bucuresti. Cumplita epidemie a izbucnit in a doua zi de domnie a lui Ioan Voda Caragea si a ucis, in urmatoarele luni, jumatate din locuitorii Capitalei.

In timpul "ciumei lui Caragea" au murit pana la 300 de persoane pe zi, iar numarul mortilor din toata tara se crede ca ar fi mai mare de 90.000.

Intrucat nu erau cunoscute tratamente care sa vindece aceasta boala, oamenii incercau sa scape de ciuma cu mult alcool. Se pare ca, tot in acea perioada, au aparut si vracii, care promiteau ca ii salveaza pe ciumati daca intra in contact cu o broasca testoasa.

2 Gripa spaniola

Una dintre pandemiile care a facut cele mai multe victime din istoria umanitatii a fost gripa spaniola. Acest tip de gripa a aparut dupa Primul Razboi Mondial si s-a raspandit rapid in multe tari ale lumii, odata cu intoarcerea soldatilor de pe front.

In doar un singur an, intre 1918-1919, gripa spaniola a facut peste 50 de milioane de victime. Rata mortalitatii cauzata de gripa spaniola era de peste 250 de ori mai mare decat in cazul unei gripe obisnuite. Multe dintre victime au fost persoane tinere, cu o stare buna de sanatate.

Virusul a aparut prima data pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, insa cazurile nu au fost facute publice. Mass-media spaniola a fost prima care a publicat informatiile despre cazurile inregistrate, astfel ca pandemia a luat numele de "gripa spaniola".

Au existat, totusi, si persoane care au reusit sa infrunte periculosul virus si sa-si continue viata. Printre acestea se numara presedintele american Franklin Roosevelt si Walt Disney.

3 Pandemia Hong Kong

Secolul al XX-lea a fost zguduit de o alta molima, care a facut peste 700.000 de victime in Asia, Europa si SUA. In iulie 1968, virusul H2N3 cauza maladia Hong Kong, care a ucis, in doar doua saptamani, peste 500.000 dintre locuitorii orasului Hong Kong. In urmatoarele doua luni, au aparut primele victime in Europa si SUA, in SUA fiind raportate peste 34.000 de decese, in doar cinci luni.

Sursa foto: cns.miis.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare