Boli

#avantaje purtare masca #motive purtare masca #masca de protectie #masca

3 motive sa porti masca de protectie! Altele decat Covid-19

Masca de protectie a devenit, in ultumul an, o parte din viata noastra, a tuturor. Chiar daca aceasta a fost recomandata pentru a preveni raspandirea visurului Sars-CoV-2, masca de protectie are o multime de alte beneficii pentru sanatate.

Covid-19 nu este singurul motiv pentru care trebuie sa porti masca de protectie. Masca are o multime de alte beneficii pentru sanatate, prevenind pericole precum gripa si racelile sezoniere, alergenii si poluarea aerului.

1. Gripa si raceala

Gripa clasica face anual multe victime. Doar in SUA, anual, gripa duce la spitalizarea a intre 140.000 si 810.000 de oameni si ucide pana la 61.000, conform Centrelului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC).

Pe langa Covid-19, sau chiar gripa, racelile pot parea banale, insa nu este chiar asa. CDC estimeaza ca adultii sufera, in medie, de doua pana la trei raceli pe an. Acesta este cel mai frecvent motiv pentru a lipsi de la locul de munca.

In Romania, in tot sezonul gripal 2020 – 2021 au fost confirmate in laborator doar 4 cazuri de gripa: un caz gripa cu virus AH1, un caz gripa A nesubtipat si 2 cazuri gripa cu virus B. De asemenea, nu a fost inregistrat NICIUN DECES. Asta in timp ce in sezonul precedent, 2019-2020 au fost inregistrate 73 de decese si 1.929 cazuri de gripa confirmata in laborator, iar in sezonul gripal 2018 – 2019 am avut 199 de decese si e 2.310 cazuri de gripa cofirmate in laborator, conform datelor de la Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Prin urmare, purtarea mastii de protectie in timpul pandemiei a dus la scaderea drastica a imbolnavirilor de gripa si raceala. Asta deoarece masca impiedica si raspandirea altor virusuri, precum cele gripale sau responsabile cu racelile sezoniere, nu numai a virusului Sars-CoV-2.

2. Alergii

Polenul si alti alergeni plutesc prin aer si ne irita caile nazale. In plus, toamna oamenii se confrunta cu cel mai mare dusman: alergia la ambrozie. Insa, prin purtarea mastii de protectie polenul eliberat de acesti alergeni nu mai ajung pe caile respiratorii, facand aceasta perioada mult mai usor de suportat de catre persoanele care sufera de alergii.

Potrivit unui studiu din 2020 publicat in Jurnalul de Alergie si Imunologie Clinica, realizat pe baza abalizei a 301 de asistente care au avut rinita alergica, simptomele alergice au scazut de la 43% la 29% atunci cand asistentele au purtat o masca chirurgicala si la 25% in cazul celor care au purtat o masca nechirurgicala.

3. Poluarea aerului 

Orasele sunt extrem de poluate. Aerul este plin de praf, funingine si gaze de esapament. Toate acestea ajung, inevitabil, in plamanii nostri. Purtand insa o masca de protectie cea mai mare parte a acestor factori poluanti nu mai ajung in plamani. In China, din cauza plouarii excesive, autoritatile au impus purtarea mastilor de protectie cu mult inainte de aparitia pandemiei de Covid-19.

 

Desigur, ca masca de protectie sa aiba eficienta in aceste cazuri este necesar sa fie purtata corect si sa fie o masca medicala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului